W niedzielę uroczystości ku czci św. Wojciecha w Gdańska

Zbliżają się uroczystości patronalne ku czci świętego Wojciecha, jednego z głównych patronów Polski, ale także patrona Archidiecezji Gdańskiej. W tym roku obchody organizowane w niedzielę 7 maja o godz. 12 na Wzgórzu Wojciechowym w Gdańsku będą miały wyjątkowy charakter, ponieważ wpisują się w jubileusz 25-lecia ustanowienia Archidiecezji i Metropolii Gdańskiej. Uroczystościom będzie przewodniczył arcybiskup Salvatore Pennacchio, nuncjusz apostolski w Polsce. Po uroczystej mszy św. odbędzie się piknik rodzinny. Dojazd na uroczystości z centrum Gdańska jest możliwy autobusami linii 151, 207, 232.

Do udziału w uroczystościach zaprasza metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź:

Umiłowani w Panu!

Zbliżają się uroczystości patronalne ku czci świętego Wojciecha, które w tym roku wpisują się w jubileusz 25-lecia ustanowienia Archidiecezji i Metropolii Gdańskiej.

Zapraszam serdecznie wszystkich wiernych, grupy i wspólnoty duszpasterskie, katechetów i siostry zakonne w niedzielę, 7 maja br. o godz. 12.00 na Wzgórze Wojciechowe w Gdańsku – Świętym Wojciechu. Braci kapłanów zapraszam do koncelebrowania Mszy świętej. Tegorocznym uroczystościom będzie przewodniczył Arcybiskup Salvatore Pennacchio, Nuncjusz Apostolski w Polsce, a homilię wygłosi Biskup Wiesław Śmigiel, Biskup Pomocniczy Diecezji Pelplińskiej.

Święty Wojciech. Iluminacja sprzed 1536 r. (Wikimedia Commons).

Tradycyjnie w tym dniu organizowane są piesze pielgrzymki na Wzgórze Świętego Wojciecha:

• Archidiecezjalna Pielgrzymka Gdańszczan z relikwiami świętego Wojciecha pod przewodnictwem Kościelnej Służby Mężczyzn „Semper Fidelis” (wyjście o godz. 9.00 z bazyliki Mariackiej);
  • Pielgrzymka Młodych (wyjście o godz. 9.00 sprzed kościoła OO. Franciszkanów pw. Świętej Trójcy w Gdańsku);
  • Pielgrzymka z Łęgowa z feretronem Matki Bożej (wyjście o godz. 8.30 sprzed kościoła pw. św. Mikołaja w Łęgowie);
  • Pielgrzymka dekanalna z Pruszcza Gdańskiego (wyjście o godz. 10.00 sprzed kościoła pw. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy w Pruszczu Gdańskim).

Zachęcam do włączenia się w piesze pielgrzymki oraz wspólnego przeżywania jubileuszowej Eucharystii. Po liturgii zapraszam na rodzinny piknik, który odbędzie się na placu przy kościele. czas radosnego przeżywania Archidiecezjalnego Święta Patronalnego ku czci świętego Wojciecha, który w 997 roku ochrzcił lud Gdańska, z serca wszystkim błogosławię.

/-/ + Sławoj Leszek Głódź

Arcybiskup