W IV rocznicę katastrofy smoleńskiej

Mieszkańcy Gdańska nie zapominają o ofiarach niewyjaśnionej do tej pory katastrofy z 10 kwietnia 2010 roku. Poniżej przedstawiamy listę niektórych tylko uroczystości organizowanych w czwartą rocznicę tej tragedii.

8 kwietnia: o prawdę o Smoleńsku pod konsulatem Rosji. We wtorek 8 kwietnia przed Konsulatem Federacji Rosyjskiej w Gdańsku Wrzeszczu odbędzie się demonstracja potępiająca rosyjski imperializm. Przyjdź upomnieć się o prawdę o Smoleńsku. Przyjdź żądać  zwrotu wraku samolotu i czarnych skrzynek. Gdańsk Wrzeszcz, ul. Batorego 15, godz. 18.00. Więcej informacji: Michał Stróżyk, 698 437 035

10 kwietnia: Marsz milczenia. Ruch Społeczny im. Lecha Kaczyńskiego we współpracy z pomorskimi działaczami Prawa i Sprawiedliwości zaprasza w czwartek, 10 kwietnia, na Marsz milczenia w intencji ofiar katastrofy. Marsz przejdzie ulicami Gdańska z bazyliki św. Brygidy do bazyliki Mariackiej. Marsz poprzedzi msza św, która rozpocznie się o godz. 18.30. W kościele będzie można nabyć kwiaty, które sprzedawać będą wolontariusze Hospicjum im. św. Wawrzyńca. Całość dochodu przeznaczona zostanie na Bursztynową Przystań, Dom Hospicyjny dla Dzieci w Gdyni. Żółte żonkile można będzie złożyć pod pomnikiem Tragedii Smoleńskiej w bazylice Mariackiej.

Marsz ma charakter obywatelski, ponadpolityczny. Pragniemy zgromadzić wszystkich tych ludzi, którym bliska jest pamięć osób, które poniosły śmierć w wyniku katastrofy w Smoleńsku, a także czują się odpowiedzialne za losy naszego kraju. Planowany przemarsz odbędzie się w milczeniu, chcemy nieść  ze sobą flagi narodowe i tylko jeden transparent z hasłem: IDŹMY DROGĄ PRAWDY!
Ze względu na charakter wydarzenia prosimy o nieprzynoszenie własnych transparentów na Marsz Milczenia. Najlepszym wsparciem tej inicjatywy będzie wzięcie w niej udziału i zakupienie kwiatów – datków na rzecz Domu Hospicyjnego dla dzieci w Gdyni.

Zapraszam wszystkich, Maciej Łopiński, prezes  Ruchu Społecznego im. Lecha Kaczyńskiego.

smolensk-3-rocznica

12 kwietnia: Modlitwa na Cmentarzu „Srebrzysko”. Trójmiejski Społeczny Komitet na Rzecz Uczczenia Pamięci Anny Walentynowicz w czwartą rocznicę tragedii smoleńskiej zaprasza na ósmą wspólną modlitwę i zapalenie zniczy pod krzyżem przy głównej alei na Cmentarzu Centralnym „Srebrzysko” w Gdańsku Wrzeszczu przy ulicy Srebrniki 12. Następnie odwiedzimy grób Anny Walentynowicz. Spotykamy się w sobotę, 12 kwietnia 2014 roku, o godz. 16. Modlitwę poprowadzi ksiądz Jarosław Edward Piotrowski z Parafii Niepokalanego Serca Maryi w Gdyni Karwinach. Modlitwę poprzedzi odczytanie listy ofiar tragedii. Bardzo prosimy o Państwa obecność, tak potrzebną teraz w naszej trudnej drodze, kiedy każda modlitwa jest ważnym świadectwem. Ofiary tragedii smoleńskiej zginęły, pełniąc służbę Ojczyźnie, w drodze do Katynia. My możemy służyć Ojczyźnie, pamiętając o nich. Wszystkich, którzy nie będą mogli spotkać się z nami na cmentarzu „Srebrzysko”, prosimy o łączenie się z nami we wspomnieniu o Pani Annie i modlitwie w intencji ofiar katastrofy smoleńskiej oraz Ojczyzny.
Dojazd do cmentarza „Srebrzysko” – autobusem miejskim (spod SKM Gdańsk Wrzeszcz). Kontakt: Joanna Radecka, Gdynia 81-109, ul. Arendta Dickmana 22/7, 662-762-625, radecka.j@gmail.com
W imieniu komitetu zapraszają Magdalena Czachor, Marek Czachor, Beata Kuna, Maciej Kuna oraz Joanna Radecka

Zdjęcia: Paweł Glanert

pomnik_054-2