W darze od artystów

Małżeństwo zaprzyjaźnionych z „Solidarnością” artystów przekazało archiwum Komisji Krajowej unikatowe plakaty informujące o ważnych dla Związku wydarzeniach. Pochodzą one z Zachodniej Europy, przede wszystkim z Niemiec.

piwarscy2

Na zdjęciu: Andrzej Piwarski, Joanna Lewandowska, Barbara Ur-Piwarska.

Niektóre z plakatów są unikatowe, nie wiadomo, czy takie egzemplarze znajdują się w jakimkolwiek innym polskim zbiorze. Były pokazywane w różnych krajach, najczęściej w Niemczech. Zachęcały do solidarności z Polską po wprowadzeniu stanu wojennego.

Andrzej Piwarski i Barbara Ur-Piwarska już wcześniej przekazywali do archiwum Komisji Krajowej różne cenne pamiątki. Są wśród nich katalogi i plakaty polskich i zagranicznych wystaw z ich dziełami, a także pieczątki, które Andrzej Piwarski wykonywał z okazji pierwszego zjazdu Polonii w Düsseldorfie w 1982 roku i kolejnych zjazdów.

Przypomnijmy, że małżeństwo Piwarskich przez wiele lat było na emigracji w Niemczech, obecnie większość czasu spędzają w Gdańsku.

MarWer