W Chojnicach trwają wybory

Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Zakładzie Budowy Maszyn ZREMB oraz Organizacja Terenowa Emerytów i Rencistów NSZZ „S” przy Oddziale ZRG w Chojnicach wybrały już władze na nową kadencję.

Związkowcy ze ZREMB-u w pewnym sensie zaczynają nowy rozdział – Grzegorz Wiśniewski, przewodniczący, debiutuje w tej roli. W Zakładzie Budowy Maszyn pracuje od czterech lat, do „Solidarności” należy od trzech. Za najważniejszy problem uważa niskie pensje, zapowiada też działania mające na celu poprawę warunków pracy. W trakcie kadencji poprzedniego przewodniczącego podpisano układ zbiorowy pracy. Organizacja zrzesza obecnie 29 członków. Oprócz Grzegorza Wiśniewskiego w skład komisji zakładowej weszli Robert Gołuński, Zbigniew Pałczyński, Jan Rekowski i Jan Sreberski. Komisja rewizyjna składa się z trzech osób. Są to: Krzysztof Sledz, Dariusz Tajl i Apoloniusz Kuczyński. Przewodniczący Grzegorz Wiśniewski został wybrany również na elektora do wyboru delegatów na Walne Zebranie Delegatów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

chojnice1
Zremb Chojnice

chojnice-wybory-emeryci
Organizacja Terenowa Emerytów i Rencistów w Chojnicach

Odmiennie przedstawia się sytuacja w Organizacji Terenowej Emerytów i Rencistów. Tym razem poprzedni przewodniczący, Stanisław Kowalik, będzie kontynuował swoją działalność podczas kolejnej kadencji. Emeryci organizują wiele wyjazdów. – W trakcie upływającej kadencji braliśmy udział w spływie kajakowym rzeką Chociną. Często wyjeżdżaliśmy nad morze, byliśmy między innymi w Łebie, Kołobrzegu, Mielnie, Darłowie. Dbamy też o duchową stronę życia, co roku wyjeżdżamy do Lichenia. Organizujemy również spotkania opłatkowe – opowiada przewodniczący.

Oprócz Stanisława Kowalika w skład komisji zakładowej weszły dwie osoby – zastępca przewodniczącego Bogdan Tyloch i Anna Marczak, która objęła funkcję skarbnika. W skład komisji rewizyjnej weszli Zbigniew Brzeska, Józef Łapke i Ryszard Przybyła. Elektorami zostali Stanisław Kowalik i Bogdan Tyloch.

Martyna Werra