W atmosferze świąteczno-noworocznej

Zaczęło się od wspólnego śpiewania kolęd, były też życzenia, błogosławieństwo na nowy rok, oraz podsumowanie starego roku. Członkowie Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku w środę 10 stycznia zgromadzili się w Sali „Akwen” na spotkaniu świąteczno-noworocznym.

Zdjęcia: Maria Giedz

Zaprosili na nie również gości, m.in. Piotra Kowalczuka, zastępcę prezydenta miasta Gdańska, Piotra Gierszewskiego, radnego miasta Gdańska, Krzysztofa Doślę, przewodniczącego Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, Wojciecha Książka, przewodniczącego Sekcji Oświaty i Wychowania Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz wielu innych.

Ksiądz kanonik Ludwik Kowalski, proboszcz kościoła p.w. św. Brygidy, życząc uczestnikom spotkania wielu łask Bożych na nowy rok stwierdził, że gdyby nie narodziny Chrystusa, nie byłoby ani choinki, ani prezentów, a przede wszystkim nie byłoby tej cudownej atmosfery przeżywania świąt.

Uroczystość uświetnił występ chóru młodzieżowego z XIX Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku pod dyrekcją Dagmary Polanowskiej, który zaśpiewał kilka kolęd. A potem wspólnie kolędowano, śpiewając „Wśród Nocnej Ciszy”, „Pójdźmy wszyscy do stajenki”.

(mig)