VIII puchar „Solidarności” w Skokach Narciarskich już w sobotę

W Zakopanem w najbliższą sobotę 13 września zawodnicy bedą rywalizować w walce o puchar „Solidarności” w Skokach Narciarskich na Igielicie. Konkurs rozgrywany jest na Wielkiej Krokwi po raz ósmy. Patronat nad imprezą sprawują Izabela i Adam Małyszowie, którzy od początku wspierają zawody.

Zawodnicy będą walczyć o puchar imienia Lecha Nadarkiewicza. – Nie tylko sportowca, trenera, ale także wielkiego przyjaciela „Solidarności”, który od początku wspierał nasze zawody – podkreśla Wojciech Grzeszek, szef małopolskiej „Solidarności”.

Początek I Pucharu „Solidarności” w Kombinacji Norweskiej przewidziano na godzinę 10.00. O 16.00 odbędzie się seria próbna przed konkursem skoków narciarskich, godzinę później rozpoczną się kwalifikacje. Pierwsza seria konkursowa VIII Pucharu „Solidarności” zostanie przeprowadzona od godziny 18.00. W rywalizacji wezmą udział seniorzy, a także juniorzy A i B.

Jak zaznacza Piotr Duda, przewodniczący KK, sport to najlepszy sposób na dotarcie do ludzi młodych. Skoki Narciarskie na Igielcie to obok Wyścigu Kolarskiego „S” i Olimpijczyków oraz Martonu Gdańskiego jedna ze sztandarowych imprez sportowych organizowanych przez Związek.  – „Solidarność” to nie tylko manifestacje i protesty  – podkreśla – To również promowanie dobrych wzorców poprzez organizowanie imprez sportowych. W tych zawodach młodzi sportowcy mają okazję do startowania z doświadczonymi mistrzami. Wspieramy takie przedsięwzięcia.

www.solidarnosc.org.pl