Uzwiązkowić Bałtyk!

Do 17 sierpnia br. organizacje związkowe mogą wyznaczyć osoby, które będą wchodzić w skład grup inspekcyjnych podczas tegorocznego Bałtyckiego Tygodnia Kampanii w dn. 30–7 września. Kandydatury można zgłaszać do koordynatora akcji w Polsce Andrzeja Kościka, przewodniczącego KM NSZZ „S” Marynarzy i Rybaków, jednocześnie inspektora Międzynarodowej Federacji Transportowców (tel. 58 661 60 96, tel. kom. 602 233 619).

Hasło tegorocznego Bałtyckiego Tygodnia Kampanii to „Uzwiązkowić Bałtyk” („Unionize the Baltic”). Akcję organizuje Komitet Bałtycki Sekcji Transportu Morskiego Europejskiej Federacji Transportowców (ETF). Będzie to kolejna edycja wspólnej akcji związków zawodowymi marynarzy i portowców z regionu Morza Bałtyckiego. Celem działań jest silniejsze niż obecnie zorganizowanie marynarzy i portowców w związki zawodowe oraz wzajemna pomoc organizacji marynarzy i portowców w umacnianiu pozycji i roli związków zawodowych we współczesnej żegludze i portach.