Uwaga: konkurs! Co się znajdzie na naszym świątecznym stole?

Każda rodzina ma swoje przepisy na świąteczne potrawy, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Szczególnie widać to w naszym regionie, gdzie mieszają się tradycje z całej Polski, także tej przedwojennej. W wieczór wigilijny w jednych domach je się tradycyjny barszcz z uszkami, gdzie indziej zupę grzybową bądź zupę rybną.

swieta-potrawy

Redakcja „Magazynu” zaprasza Czytelników do podzielenia się swoimi tradycjami na świąteczne przepisy. Prosimy więc o przysyłanie przepisów na wigilijne, a także świąteczne potrawy i wypieki. Przy okazji prosimy o podanie, z jakiego regionu Polski dany przepis pochodzi. Mile widziane zdjęcia, ale jak nie będzie nie jest to bezwzględnie wymagane.

Wśród tych z państwa, którzy nadeślą nam swoje przepisy rozlosujemy nagrody książkowe.

Kontakt z nami: m.kuzma@solidarnosc.gda.pl

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Przedstawiamy pierwsze, nadesłane do nas przepisy i zdjęcia, przypominamy, że nasz konkurs trwa nadal!

Zaczynamy od barszczu

Składniki:

1,5 kg buraków ćwikłowych, 3-4 ząbki czosnku, kromka razowego chleba na prawdziwym zakwasie

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, ułożyć w szklanym lub kamionkowym słoju, dodać obrane ząbki czosnku, zalać letnią wodą źródlaną (może raczej nie tą z kranu, a mineralną, która ma swój przyrodzony smak) tak, by ledwie przykryła buraki. Ułożyć na wierzchu kromkę razowca, obwiązać słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę, jaka utworzyła się na wierzchu, zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Tak przygotowany może stać i kilka miesięcy.

Do barszczu mogą być uszka z grzybami, ale też mogą być paszteciki.

Wigilijne paszteciki to ulubiona potrawa w domu Elżbiety Racy

paszteciki

Składniki ciasta:

2 szklanki mąki, pół paczki margaryny (12,5 dag), 1 jajko, 3 dag drożdży, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, przyprawa jarzynka

Składniki farszu:

1 kg kiszonej kapusty, 20 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól.

Ugotować kapustę. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć, cebule obrać, pokroić, zeszklić na oleju, następnie dodać kapustę z grzybami i chwilę przesmażyć razem. Przyprawić do smaku jarzynką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz można przygotować poprzedniego dnia.

Ciasto:

Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na pół, każdą porcję rozwałkować na placek. Z placków wyciąć paski o szerokości 10 cm. Położyć na nich farsz i zlepić, tworząc długi rękaw. Przełożyć go tak, aby zlepione krawędzie znalazły się pod spodem. Pokroić na paszteciki, położyć na oprószonej mąką ściereczce, aby wyrosły (w ciepłe miejsce). Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 150 stopni na złoty kolor.

 

A teraz przepisy na potrawy z ryb. Sposób na karpia duszonego w śmietanie podał nam Zbigniew Kowalczyk ze Straszyna

Składniki:

1 kg sprawionego karpia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 3 cebule, 2 łyżki masła, pół szklanki śmietany, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, oprószyć solą i ułożyć w rondlu. Posypać drobno posiekaną cebulą, dodać masło i skropić rybę wodą, podsmażyć, dodać pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać śmietanę (uważać, by się nie zwarzyła), doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić jeszcze 5-10 minut. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką.

 

W domu Beaty Piskorz nie ma wigilijnej wieczerzy bez śledzi w cieście

Składniki:

Solone płaty śledziowe (5-6 sztuk)

Ciasto:

Półtora szklanki mąki, 2 jaja, 3 łyżki oleju, dwie-dwie i pół szklanki mleka

Ze składników robimy ciasto naleśnikowe, musi być bardziej gęste niż na zwykłe naleśniki. Można dodać posiekaną cebulę. Śledzie (po wcześniejszym wymoczeniu) kroimy na mniejsze kawałki. Maczamy je w cieście i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Ryby na różne sposoby na nasz świąteczny stół bożonarodzeniowy – Marzena Korzeniewska

Gołąbki rybne

- 1 kapusta karbowana
- 0,5kg dorsza
- 0,5kg łososia
- 1 bułka
- mleko
- 2 żółtka

Sos porowy:

- 2 pory
- śmietana do zupy

Przygotowanie:

- obgotować kapustę i oddzielić liście
- zmielone ryby doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę namoczoną w mleku
- wyrobić mięso i zawinąć w liście kapusty
- ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu, lekko podlać wodą
- piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, ok. 40 min

Upieczone gołąbki polać sosem porowym-podsmażone, pory zalać śmietaną i zagotować na patelni.

Rybne gołąbki podawać z gotowanymi ziemniakami, gotowanym brokułem i marchewką.

 

Pstrąg w ogórkach

Składniki:

- 2 pstrągi w całości
- włoszczyzna (cebula, marchew, pietruszka, seler, por)
- 2-3 świeże ogórki
- sól, pieprz cytrynowy

Sos:

- majonez, jogurt
- cytryna
- sól, pieprz
- zielona pietruszka

Przygotowanie:

Umyte pstrągi gotować na bardzo małym ogniu 15 minut we włoszczyźnie, w posolonej wodzie.

Wyłożyć na półmisek i obłożyć startymi na tarce na grubych oczkach ogórki.

Polać przygotowanym sosem i posypać pietruszką.

 

Sałatka z łososia

Składniki:

- 0,5 kg marchwi
- 30 dag wędzonego łososia
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- majonez
- koper

Przygotowanie:

Ugotować marchew i zetrzeć na grubych oczkach.

Ugotowane jajka zetrzeć także na grubych oczkach.

Układać warstwami w przezroczystej misce – marchew, jajko, łosoś – do wyczerpania składników.

Na wierzch położyć grubą warstwę majonezu i posypać obficie koprem.

Sałatki nie solić!

Wstawić na noc do lodówki.

 

Ryba w cieście francuskim

Składniki:

- 1 op.ciasta francuskiego
- 0,5 kg świeżego łososia
- pesto bazyliowe
- 2-3 pomidory malinowe
- 1 op. sera mozzarela

Przygotowanie:

Dzień wcześniej posolić rybę i skropić sokiem z cytryny.

Układać na cieście rybę posmarowaną pesto,na to pomidory i mozzarelę.

Upiec w piekarniku i udekorować świeżą bazylią.

 

Zupa rybna po portugalsku

Składniki:

- 2 pory
- czosnek
- 2 kostki rosołowe warzywne
- 60 dag dorsza
- makaron chiński (ryżowy) lub „nitki”
- pomidory w puszce
- cytryna
- oliwa
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Por podsmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, dolać wody, wrzucić kostki rosołowe, rybę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Gotować na małym ogniu ok.15 minut. Zaciągnąć makaronem ryżowym lub „nitki”.

Gotować 5 minut. Posypać zieloną pietruszką.

 

Dorsz na zimno

Składniki:

- 0,5 kg fileta z dorsza
- ugotowane w mundurkach ziemniaki
- ugotowany brokuł

Sos:

- chrzan
- majonez
- sok z cytryny
- sól,pieprz

Przygotowanie:

Upiec w folii rybę i pokroić w kostkę .

Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Ugotować brokuł.

Układać w pucharkach, dorsza, ziemniaki, brokuł.

Polać sosem przyrządzonym z podanych składników i posypać całość zieleniną.

 

Do ryby pasują buraczki, na które przepis przysłała Marta Rapa-Leszczyńska

Buraczki wigilijne „inaczej”

Składniki:

6-8 upieczonych w skórce buraków (najlepsze podłużne, pieczone w folii w piekarniku), sok i skórka z 1 pomarańczy, 4-6 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, 4 gałązki tymianku, sól, pieprz.

Upieczone buraki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki (można w maszynce). Sok i skórkę z pomarańczy mieszamy z miodem, octem i oliwą. Następnie dodajemy liście tymianku (może być przyprawa, ale świeże liście lepsze) i doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Marynatą zalewamy buraki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do szczelnie zamkniętego naczynia i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Buraki w marynacie można przechowywać w lodówce 7-10 dni. Smakują świetnie do wszystkiego.

 

Teraz czas na słodkości. Przepisem na sernik podzieliła się z nami Justyna Weyer 

sernik

Składniki:

Spód: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
niecała szklanka cukru

Masa serowa:

1 kg zmielonego uprzednio twarogu, 1 szklanka mleka, duży budyń waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy, sok z 1 cytryny, 2 całe jaja, 3 żółtka

Pianka:

5 białek, 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Spód: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do naczynia. Dodać masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto. Położyć na około 15 minut do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dokładnie tłuszczem, wykleić zmrożonym ciastem.

Masa serowa: Do miski włożyć zmielony trzykrotnie twaróg, dodać jaja i żółtka, zmiksować na niskich obrotach miksera, dodawać mleko, budyń, olej, cukier puder, cukier wanilinowy, sok z cytryny, cały czas miksując. Masę wylać na spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około godziny.

Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, wyłożyć na pieczony już przez godzinę sernik, piec jeszcze przez około 10 minut, aż do ścięcia się piany z białek.

 

Makowiec kojarzy mi się z Wigilią i wtedy najczęściej go piekę. Justyna Weyer:

makowiec

Kostka świeżych drożdży, mak, bakalie, kilka innych składników i makowiec się urzeczywistnił. Przepis nie jest mojego autorstwa, tylko zaczerpnęłam go z książki s. Anastazji (143 przysmaki) pod tytułem Makownik.

CIASTO

1/ kg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
50 g drożdży
1/4 l mleka
3 łyżki cukru

 

MASA MAKOWA

500 g maku suchego
100 g masła
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. miodu płynnego
3 jajka
bakalie
olejek migdałowy
makowiec: krok po kroku:

Z drożdży, jednej łyżki cukru i odrobiny mleka zarobić rozczyn, a gdy podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować.

Mak sparzyć i zemleć w maszynce o drobnych oczkach. Masło roztopić, dodać cukier, miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę mleka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do przestudzonej masy makowej. Wymieszać.

Na rozwałkowane placki rozłożyć masę i zwinąć w rulon, odstawić do wyrośnięcia. Makowce piec około 40 minut w temperaturze 180°.Mozna sobie zrobić krateczkę badź inne wzorki.

 

Jabłecznik – Justyna Weyer

Składniki

3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła lub margaryny
2 kg jabłek
czubata łyżeczka cynamonu (wedle uznania)
1 łyżka śmietany kwaśnej

Przygotowanie

  1. Ciasto:

Odzielić żółtka od białek.Białka schować do lodówki.

Mąkę porządnie zagnieść z pół szklanki cukru, żółtkami, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem waniliowym, śmietaną.

Jak za twarde dodać więcej śmietany.

3/4 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, resztę włożyć do zamrażalnika

2 .Jabłka:

Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cynamon, wymieszać.

Z białek ubić pianę ze szklanką cukru

Ubita piane wymieszać z jabłkami, lub jak kto woli, rozsmarować na wierzchu jabłek.

Osobiście preferuje wersje pierwszą.

Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka rozłożone w blaszce. Powstanie kruszonka.

Pieczenie:

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 st

Piec ok 1 godz.

 

Karpatka Justyny Weyer

karpatka

 

Składniki:

Ciasto parzone:
1 szklanka wody
150 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

3 szklanki mleka
300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4  łyżki mąki pszennej
2 jajka

Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Ciasto podzielić na 2 części.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

Ciasteczka gryczane (dzieci je uwielbiają, nie mówiąc już o dorosłych:): Marta Rapa-Leszczyńska

3/4 szklanki cukru trzcinowego
2/3 szklanki oleju rzepakowego (może być też oliwa lub olej kokosowy)
1/4 szklanki mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki orzechów (dowolne orzechy, nasiona, pestki, można też pominąć)

Piekarnik nastawić na temp.180 st. (funkcja góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej, cukier, mleko i skrobię umieścić w misce i miksować przez 2 minuty. Potem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować 1 minutę. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce obsypać mąką – ułatwi to formowanie), lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia. Ciasteczka piec 8 minut!.

 

A na koniec tradycyjna potrawa z Kresów.

Kutię przygotowywała babcia, potem mama, a teraz tradycję kontynuuje w Poznaniu Joanna Bielawska

Składniki:

20 dag obłuskanej pszenicy (kutii), 25-30 dag maku, 50 dag miodu, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów włoskich, 20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1/4 litra słodkiej śmietanki, 1-2 kieliszki rumu, aromat rumowy

Obłuskaną pszenicę ugotować do miękkości z odrobiną soli. Mak sparzyć i zmielić przez najdrobniejsze sitko, można dwa razy. Rodzynki namoczyć w alkoholu, orzechy posiekać.

Następnie w makutrze lub innej większej misce wymieszać pszenicę, mak i miód, dodając słodką śmietankę w takiej ilości, by masa miała konsystencję gęstego kremu. Dodać bakalie, zapach i bardzo dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Download PDF
Powrót Drukuj stronę