Urzędy pracy bez pracy

43,9 tys. ofert zatrudnienia zgłoszono we wrześniu br. do urzędów pracy w całej Polsce. Oznacza to, że na jedno wolne miejsce pracy przypadało aż 45 zarejestrowanych bezrobotnych – informuje „Dziennik Gazeta Prawna”. To o 7 osób więcej niż miesiąc wcześniej.

Co więcej, występuje duże zróżnicowanie w liczbie ofert pracy. O ile w dużych aglomeracjach jest ich stosunkowo dużo, o tyle w wielu powiatowych urzędach pracy w mniejszych miejscowościach na bezrobotnych czeka tylko kilka ofert.

Są jednak i takie miejsca, gdzie osoby bezrobotne są zdane tylko na siebie – w urzędach pracy nie ma ani jednego zgłoszonego wolnego miejsca pracy! Taka sytuacja występowała np. w powiatach kluczborskim (woj. opolskie – 2951 zarejestrowanych bezrobotnych), szydłowieckim (woj. mazowieckie – 5614 zarejestrowanych bezrobotnych) i węgorzewskim (woj. warmińsko-mazurskie – 1915 osób bez pracy).

Niewiele lepiej wg stanu na koniec września br. było w powiecie myszkowskim, gdzie dla 4792 osób zarejestrowanych w miejscowym urzędzie pracy dostępne były… trzy etaty.