Urząd skarbowy może rozliczyć nasze PIT-y

Od 15 marca bieżącego roku weszła w życie nowelizacja ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wprowadzająca ułatwienie dla podatników, którzy uzyskują dochody tylko od płatników (czyli m.in. nie prowadzą działalności gospodarczej).
Składając wniosek PIT-WZ mogą oni skorzystać z możliwości rozliczenia zeznania rocznego przez urząd skarbowy.

Usługa jest w całości obsługiwana w formie elektronicznej. Można z niej skorzystać za pośrednictwem portalu podatkowego, systemu e-deklaracje lub systemów teleinformatycznych wybranych banków krajowych lub SKOK-ów.

Można w nim zawnioskować również o uwzględnienie w zeznaniu podatkowym:

● sposobu opodatkowania przewidzianego dla małżonków albo osób samotnie wychowujących dzieci,

● pracowniczych kosztów uzyskania przychodów,

● ulgi rehabilitacyjnej lub ulgi na dzieci,

● przekazania kwoty stanowiącej 1 proc. podatku wybranej organizacji pożytku publicznego

Wniosek o rozliczenie za 2016 rok można złożyć w okresie od 15 marca do 18 kwietnia 2017 r.

Na sporządzenie zeznania urząd skarbowy ma maksymalnie 5 dni roboczych od daty złożenia wniosku przez podatnika. Informację o sporządzeniu zeznania podatnik otrzyma na adres poczty elektronicznej wskazany we wniosku. Udostępnione zeznanie podatnik będzie mógł w całości zaakceptować lub odrzucić. Odrzucenie wniosku sporządzonego przez urząd skarbowy będzie skutkować obowiązkiem samodzielnego rozliczenia się z fiskusem w terminie do 2 maja 2017 r.

Stan prawny na 15.03.2017 r.

Maria Szwajkiewicz