Uroczystości sierpniowe 2015

Program obchodów 35 rocznicy Sierpnia ’80 i powstania NSZZ „Solidarność” oraz 27 rocznicy strajków z 1988 roku
organizowanych lub wspieranych przez Zarząd Regionu Gd. NSZZ „Solidarność”

Uroczystości centralne:

29 sierpnia – Gdańsk – 14.15 – Plac Solidarności oraz plac koło Sali BHP Stoczni Gdańskiej. W programie m. in.: złożenie kwiatów i odsłonięcie tablic; piknik „Solidarność Pokoleń”; Koncert „My, Naród”; występ Chrisa De Burgha (organizator: Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”).

31 sierpnia – Gdańsk – 12.00 – msza św. w bazylice pw. św. Brygidy w Gdańsku; złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem ks. prałata Henryka Jankowskiego; przemarsz na plac Solidarności i złożenie kwiatów k. Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej; część uroczystości w Sali BHP Stoczni Gdańskiej: wystąpienia, wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność”).

Planowane (wstępnie) inne uroczystości i obchody:

• 14 sierpnia – Gdańsk – drugie święto Sali BHiP (stoiska interaktywne, pokaz zdjęć historycznych, wycieczka po Stoczni, seanse filmowe…),
  • 15 sierpnia – Gdynia – Gdańsk: Międzynarodowy Maraton im. NSZZ „Solidarność” (start – godz. 9.00),
  • 15 sierpnia – Gdańsk: godz. 16.30, odsłonięcie pomnika śp. Anny Walentynowicz u zbiegu Al. Grunwaldzkiej i ul Waryńskiegio w Gdańsku, (Org. Stowarzyszenie „Godność”, Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”, UM Gdańsk),
  • 16 sierpnia – Gdańsk Siedlce – godz. 13.00 – Wprowadzenie relikwii Błogosławionego Jerzego Popiełuszki do kościoła pw. św. Franciszka z Asyżu. W przeddzień, po mszy wieczornej – wieczornica wspomnieniowa i projekcja filmu dokumentalnego: „Jestem gotowy na wszystko(org. Komisja Międzyzakładowa „Solidarność” Remontowa Shipbuilding SA, Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”, proboszcz parafii p.w. św. Franciszka z Asyżu w Gdańsku Emaus),
  • 28 sierpniaWejherowo: godz. 16.00 – LO ul. Bukowa; promocja książki o ludziach „S” w Wejherowie, otwarcie wystawy „XXXV lat NSZZ „Solidarność”, występ młodzieży (org.: Powiat Wejherowski, Oddział NSZZ „S” w Wejherowie, IPN);
  • 28 sierpnia – Gdańsk: Zakończenie spływu tratwą „Wolność” Wisłą od Płocka do Gdańska z okazji XXXV-lecia NSZZ „Solidarność” (org. Region Płocki NSZZ „S”);
  • 29 sierpniaWejherowo: godz. 18.00 – Kościół Chrystusa Króla (k. Bramy Piaśnickiej), uroczysta Msza Św. – poświęcenie ołtarza błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki – patrona NSZZ „Solidarność” (org.: Powiat Wejherowski, Oddział NSZZ „S” w Wejherowie);
  • 29 sierpniaGdynia – godz. 10.00 złożenie kwiatów przy pomniku Ofiar Grudnia ‘70 przy rondzie Ofiar Grudnia 70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); godz. 11.00 – Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia (ul. Rotterdamska) – Uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia 80 – Gdynia”, prezentacja kolejnej publikacji „Ludzie sierpnia 80 w Gdyni”, spotkanie uczestników strajku sierpnia 1980 roku w Gdyni.
  • 30 sierpnia – Gdańsk, I urodziny budynku ECS, org. Europejskie Centrum Solidarności, więcej na www.ecs.gda.pl ),
  • 30 sierpnia – godz. 12.30 – Pruszcz Gdański – poświęcenie sztandaru NSZZ „S” organizacji Terenowej Emerytów i Rencistów oraz odsłonięcie wystawy „Święty Jan Paweł II– kościół Podwyższenia Krzyża Św. (ul. Wojska Polskiego);
  • 30 sierpnia – godz. 16.00 – kościół NMP Matki Kościoła na Suchostrzygach  w Tczewie, uroczysta Mszę Święta za NSZZ „Solidarność”, za tych co oddali życie byśmy mogli żyć w  wolnej Polsce, pod przewodnictwem J.E. ks. Bpa Ryszarda Kasyny; godz. 17.30 – uroczystości przed pomnikiem „Solidarności” w Parku Kopernika; godz.18.00 – Festiwal Solidarności, wystąpią laureaci konkursu odkrywamy talenty na Pomorzu (organizator: Oddział Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Tczewie)
  • 31 sierpnia – Gdyniagodz. 9.00 złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (k. Urzędu Miasta);
  • 31 sierpnia – Gdańsk – godz. 10.30 złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana (organizator: Stowarzyszenie Godność);
  • 31 sierpnia – Gdańsk – godz. 10.45 złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – Sekcja i „S” oświatowa w Gdańsku);
  • 4 września – Starogard Gdański – spotkanie  z okazji XXXV-lecia „S”, wręczenie wyróżnień (org. Oddział NSZZ „S” w Starogardzie Gd.),
  • 6 października – Gdańsk – godz. 9.30 – Uroczyste Walne Zebranie Delegatów Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego.

Uwaga: Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Różne przedsięwzięcia proponuje Europejskie Centrum Solidarności: www.ecs.gda.pl oraz szczegółowo: www.sierpiensolidarnosci.pl

Aktualne informacje są zamieszczane m. in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego www.solidarnosc.gda.pl Komisji Krajowej: www.solidarnosc.org.pl Urzędu Miasta Gdańska www.gdansk.pl Urzędu Miasta Gdynia: www.gdynia.pl Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna: www.fundacja-pih.pl

Przedstawicieli mediów prosimy o wsparcie w upowszechnieniu informacji na ten temat.

Opr.: Wojciech Książek

Zdjęcie: Sierpień 1980. Fot. Wojciech Milewski