Uroczystości z okazji 43 rocznicy Grudnia ’70 oraz 32 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

16 grudnia – Gdańsk (poniedziałek):

• godz. 16.15 – Gdańsk, zapalenie zniczy pod tablicą upamiętniającą Ofiary Grudnia ‘70 (budynek b. PZPR), następnie w miejscu zamordowania Antoniego Browarczyka.
  • godz. 17.00 – Gdańsk, uroczysta msza św. w bazylice Świętej Brygidy w Gdańsku: przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców; Apel Poległych; modlitwa; wystąpienie prezesa IPN Łukasza Kamińskiego; złożenie wieńców i wiązanek kwiatów; spotkanie w sali Akwen.

17 grudnia – Gdynia (wtorek)

• godz. 6.00 – Gdynia-Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970: Apel Poległych; modlitwa; wystąpienia; składanie wieńców i kwiatów.
  • godz. 16.30 – Gdynia, uroczysta msza św. w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa: przemarsz pod pomnik przy Urzędzie Miasta Gdynia; Apel Poległych i salwa honorowa; modlitwa; wystąpienia; złożenie wieńców i kwiatów.

Poza tym (uwaga – wykaz nie jest zamknięty):

•  12 grudnia – Gdańsk, 17.30 – marsz pamięci poświęcony ofiarom stanu wojennego; godz. 18.15 – wystąpienia pod pomnikiem Poległych Stoczniowców; 18.45 – wieczornica poświęcona dwóm Grudniom: 1970 roku, 1981 roku (w tym referat IPN, wypowiedzi wspomnieniowe uczestników wydarzeń); 23.30 – czuwanie z 12/13 grudnia pod pomnikiem Poległych Stoczniowców. Organizatorzy: Komitet Pamięci Ochrony Pomnika, Stowarzyszenie Godność, Stowarzyszenie Solidarni z Kolebki, Solidarni 2010, Gdański Klub „Gazety Polskiej” II, Stowarzyszenie Lwy Północy, inni).
  • 12 grudnia – Gdańsk, otwarcie plenerowej wystawy Kopalnia strajkuje… strajk i pacyfikacja kopalni „Wujek” 13-16 grudnia 1981 r.” organizator – IPN oddział w Gdańsku i KK NSZZ „S” (Szczegóły organizacyjne – godzina, zaproszenia itd. – w trakcie ustalania).
  • 13 grudnia – Gdańsk, kościół św. Jana, godz. 18.00 – koncert pamięci Ofiar 1970 i 1981 roku WASZ KACZMARSKI. AUTOPORTET ARTYSTY. Widowisko muzyczne przypomni najważniejsze utwory Jacka Kaczmarskiego w nowych aranżacjach muzycznych wykonywanych przez młodych artystów (organizator – ECS).
  • 13 grudnia. – Gdynia, godz. 18. msza św. w kościele oo. Redemptorystów oraz program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z LO nr II w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Po mszy przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (Organizatorzy: ZRG i Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni).
  • 14 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 18.00, spektakl „Polska 39/89. Pamięci bohaterów (organizator: Fundacja „Tożsamość i Solidarność” – wstęp bezpłatny).
  • 15 grudnia – Gniewino, msza św. (11.30) w intencji osób internowanych w stanie wojennym w Strzebielinku (planowany jest wyjazd autokaru spod dworca PKP w Wejherowie – godz. 10.45. Osoby zainteresowane –  prośba o kontakt z Janem Skibą – tel. 515-228-787 lub Ireną Siudek – kierownikiem Oddziału NSZZ „S’ w Wejherowie: 502-486-003).
  • 15 grudnia – Goręczyno, godz. 17.00, Zespół Szkół, „Krew się polała grudniowym świtem” – wspomnienie ofiar Grudnia 1970 i stanu wojennego, w tym śp. Ludwika Piernickiego, zabitego w 1970 roku mieszkańca Goręczyna (org. wójt Gminy Somonino i Zespół Szkół im. Ziemi Kaszubskiej w Goręczynie),
  • 16 grudnia – Gdańsk, godz. 10.00 – złożenie wieńców i kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców m. in. przez pracowników Stoczni Gdańsk SA oraz delegacje szkół. (Organizatorzy: Zarząd Regionu Gdańskiego oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej).
  • 16 grudnia – Łęgowo, godz. 11.10 – uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. Ofiar Grudnia 1970 (połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”).
  • 16 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz.14.00 – spotkanie z okazji 32. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego – promocja publikacji „Gdańsk w stanie wojennym 1981-1983” z udziałem prezesa IPN dr. Łukasza Kamińskiego, prezydenta Pawła Adamowicza, dyrektora IPN prof. Mirosława Golona (szczegóły na stronie internetowej IPN).

Ponadto IPN organizuje:

1. Wystawę „586 dni stanu wojennego” w II LO w Starogardzie Gdańskim, 2-10 XII 2013 r. oraz w Zespole Szkół im. Jana Kasprowicza w Sztumie, 10-17 XII 2013 r.
  2. Akcję Zapalmy Światło Wolności (13 grudnia o godz. 19.30).

Uwaga: wykaz uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Aktualne informacje są zamieszczane m. in. na stronie internetowej Zarządu Regionu www.solidarnosc.gda.pl Urzędu Miasta Gdańska www.gdansk.pl Europejskiego Centrum Solidarności: www.ecs.pl Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl

Przedstawicieli mediów prosimy o wsparcie w upowszechnieniu informacji na ten temat.

Opr.: Wojciech Książek
koordynator obchodów z upoważnienia Prezydium ZRG NSZZ „S”