Uroczystość w Goręczynie: Krew się polała grudniowym świtem…

„Krew się polała grudniowym świtem”… to motto uroczystości ku czci młodych bohaterów, ofiar Grudnia 1970 i stanu wojennego w kaszubskim Goręczynie.

Nie przypadkowo Marian Kryszewski, wójt gminy Somonino oraz dyrekcja, nauczyciele i uczniowie oraz ich rodzice zapraszają do Zespołu Szkół im. Ziemi Kaszubskiej w Goręczynie  zapraszają na uroczyste spotkanie Ad memoriam – „Krew się polała grudniowym świtem”…

Otóż jednym z zastrzelonych w Grudniu’70 był Ludwik Piernicki, urodzony 4 lutego 1950 roku w Goręczynie, wówczas 20-letni robotnik Stoczni im. Komuny Paryskiej.

Był honorowym dawcą krwi. Jego legitymacja Szpitala Powiatowego w Kartuzach zawiera zapis: „Oddanie krwi jest najwyższym czynem humanitarnym, świadczącym o wielkiej solidarności społecznej”.

Piernicki zginął od strzału w plecy 17 grudnia 1970 rano, prawdopodobnie przy przystanku kolejki elektrycznej Gdynia-Stocznia. Pochowany został 19 grudnia 1970 r. późnym wieczorem na cmentarzu Srebrzysto w Gdańsku, ekshumowany cztery miesiące później, spoczął na cmentarzu w Goręczynie.

Pomnik „Zabitym w Grudniu 1970 roku” przy ul. Czechosłowackiej w Gdyni, odsłaniała 17 grudnia 1980 roku jego matka, Anna Piernicka.

- Ludwik Piernicki zmarł śmiercią nagłą, gwałtowną, wskutek wielokrotnych uszkodzeń postrzałowych klatki piersiowej i brzucha. Przestrzał klatki piersiowej i ramienia lewego powstał – zdaniem biegłego – prawdopodobnie od jednego pocisku, przy czym strzał padł z oddali w plecy. Uszkodzenia postrzałowe jamy brzusznej powstały od pocisku, który ugodził w boczną powierzchnię brzucha po stronie lewej (wlot) a kanał postrzałowy przebiegał w płaszczyźnie czołowej poprzecznie od długiej osi ciała i kończył się w okolicy wnęki nerki prawej – zapisano w akcie oskarżenia dygnitarzy PRL, którzy przez lata uniknęli odpowiedzialności za krwawy proletariacki Grudzień’70.

Uroczystość odbędzie się w niedzielę, 15 grudnia, godzina 17.00 w Zespole Szkół im. Ziemi Kaszubskiej w Goręczynie (gmina Somonino, powiat Kartuzy).

ASG