Sobota: odsłoniecie pomnika ks. prałata Hilarego Jastaka, kapelana „S”

Uroczyjastak_pomnikste odsłonięcie pomnika księdza prałata Hilarego Jastaka odbędzie się 30 sierpnia o godz. 16.30 po mszy św. w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni przy ul. Armii Krajowej 46.

Na uroczystość zapraszają: Region Gdański NSZZ „Solidarność”, prezydent Gdyni Wojciech Szczurek oraz Fundacja Pomorska Inicjatywa Historyczna. Mecenasem projektu budowy pomnika ks. Hilarego Jastaka jest Bank Zachodni WBK.

Ks. Hilary Jastak urodził się w 1914 r. w Kościerzynie, święcenia kapłańskie otrzymał w 1941 r. Podczas wojny współpracował z Armią Krajową. W latach 1946 – 48 jako dyrektor gdyńskiego oddziału Caritas organizował pomoc dla potrzebujących mieszkańców miasta. W 1949 r. został mianowany proboszczem nowo utworzonej Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni. W 1952 r. rozpoczął budowę plebanii, a w 1956 r. kościoła konsekrowanego w 1966 r. jako votum na 1000-lecie chrztu Polski. Budowę kościoła zakończono w 1981 r.

Podczas tragicznego Grudnia `70 organizował pomoc dla ofiar reżimu komunistycznego. W kolejnych latach podtrzymywał pamięć o poległych i prześladowanych. W sierpniu 1980 r. poparł strajkujących stoczniowców – 17 sierpnia odprawił mszę św. w gdyńskiej stoczni.

W 1991 r. (w 50. rocznicę święceń kapłańskich)  Gdynia nadała ks. Hilaremu Jastakowi tytuł Honorowego Obywatela. Ks. Jastak powołał Fundację Stypendialną dla ubogiej młodzieży. W 1999 r. został również Honorowym Obywatelem Kościerzyny.

Zmarł 17 stycznia 2000 r. Został pochowany przy kościele Najświętszego serca Pana Jezusa w Gdyni.

Mecenat projektu budowy pomnika objął

logo_bzwbk_santander_30712

Zobacz sylwetkę ks. Hilarego Jastaka