Uporczywa walka przyniosła efekt. Przewodniczący „Solidarności” przywrócony do pracy

Pikiety pod siedzibą sądu i przed domem prezesa Spółdzielni Mleczarskiej Cuiavia w Inowrocławiu, wystąpienia na Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego w Bydgoszczy, a nawet zamawianie mszy w intencjach o nawrócenie niektórych osób władnych podjęcia decyzji o przywróceniu zwolnionym działaczy z NSZZ „Solidarność” przyniosły efekt. 10 października Sąd Rejonowy w Inowrocławiu wydał wyrok o przywróceniu do pracy bezprawnie zwolnionego przewodniczącego NSZZ „Solidarność” w Cuiavia OSM w Inowrocławiu Hieronima Stachela.

Sprawa przewodniczącego i innych działaczy NSZZ „Solidarność” w Inowrocławiu trwa już ponad 2 lata. Prezes zarządu spółdzielni bezwzględnie walczy z działaczami i członkami NSZZ „Solidarność”, szykanowane sa nawet członkowie rodzin związkowych działaczy .

Sekcja Krajowa Mleczarstwa i Koncentratów Spożywczych NSZZ „S” od początku zaistnienia sporu konsekwentnie wspiera i podejmuje działania dające szanse i nadzieję na zwycięstwo w sporze z pracodawcą. – Pozytywne rozstrzygnięcie sprawy przewodniczącego „Solidarności” w Spółdzielni Cuiavia to wspólny sukces wszystkich, którzy zaangażowali się w jego obronę – mówi Zbigniew Sikorski przewodniczący Sekcja Krajowa Mleczarstwa i Koncentratów Spożywczych NSZZ „S”

Wszystkie działania Sekcji Krajowej Mleczarstwa i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” były konsultowane i organizowane wspólnie z Regionem Bydgoskim NSZZ „Solidarność”, a 10 października 2013 r. dodatkowo wsparła akcję Sekcja Krajowa Przemysłu Spirytusowego NSZZ „S”.

ZS

PODZIĘKOWANIE

Sekcja Krajowa Mleczarstwa i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku dziękuje wszystkim ludziom dobrej woli z całego kraju, których determinacja i konsekwencja w walce o prawdę doprowadziła do sprawiedliwego wyroku przed Sądem Rejonowym w Inowrocławiu w dniu 10.10.2013 r.

W tym dniu w kompletnie zatłoczonej sali rozpraw w Sądzie w obecności działaczy NSZZ „Solidarność” z Sekcji Krajowej Mleczarstwa i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” , Sekcji Krajowej Przemysłu Spirytusowego NSZZ „Solidarność”, Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność” z Członkami Prezydium na czele, KZ NSZZ „Solidarność” Cuiavia OSM z Inowrocławia oraz innymi ludźmi został przywrócony do pracy bezprawnie zwolniony przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Cuiavia OSM w Inowrocławiu Hieronim Stachel. Wielokrotnie szykanowany i zwalniany przez Zarząd Cuiavia OSM w Inowrocławiu usłyszał sprawiedliwy wyrok przywracający po wielu miesiącach do pracy w Spółdzielni Mleczarskiej. Wierzymy, że pozostali szykanowani przez Zarząd Spółdzielni działacze i członkowie NSZZ „Solidarność” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Cuiavia w Inowrocławiu również dostaną należne im zadośćuczynienie.

W imieniu Sekcji Krajowej
Zbigniew Sikorski