Upamiętnijmy Annę Walentynowicz

W Gdańsku ma stanąć pomnik Anny Walentynowicz, byłej działaczki WZZ Wybrzeże i NSZZ „Solidarność”, osoby o wielkim autorytecie. Z inicjatywą jej upamiętnienia wystąpiło stowarzyszenie „Godność”, skupiające osoby represjonowane za działalność opozycyjną w czasach PRL, głównie działające w podziemnych strukturach NSZZ „Solidarność”.

Pomnik miałby stanąć na skwerze przy Al. Grunwaldzkiej, który od 2014 r. nosi imię Anny Walentynowicz.  Realizacji projektu podjął się Stanisław Milewski, gdański rzeźbiarz, autor m.in. pomnika Jana Pawła II i Ronalda Reagana na Przymorzu.

Koszt wystawienia pomnika to ok. 90 tys. złotych.  Inicjatorzy budowy pomnika zwracają się więc o wsparcie m.in. do NSZZ „Solidarność”.

Odsłonięcie pomnika planowane jest na 15 sierpnia br. Tego dnia w Równem na Wołyniu w 1929 r. urodziła się Anna Walentynowicz. Od 1950 roku pracowała w Stoczni Gdańskiej im. Lenina. Była współzałożycielką Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża w 1978 r.

Jej zwolnienie z pracy stało się jednym z bezpośrednich powodów wybuchu strajku 14 sierpnia 1980 r.  Anna Walentynowicz zginęła 10 kwietnia 2010 roku w katastrofie Tu-154M w drodze na obchody 70. rocznicy zbrodni katyńskiej.

Konto, na które można dokonywać wpłat na budowę pomnika:

PKO Bank Polski SA Nr 95 1440 1387 0000 0000 1733 6797 z dopiskiem: Pomnik Anny Walentynowicz.