Uniwersytet Gdański ma już 45 lat

W 2015 roku Uniwersytet Gdański obchodzi jubileusz 45-lecia. 20 marca 2015 roku, w dniu powołania uczelni, na Wydziale Prawa i Administracji w Gdańsku Oliwie odbyło się uroczyste posiedzenie Senatu UG.

Uniwersytet Gdański został powołany 20 marca w 1970 roku. Powstał z połączenia Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Sopocie i Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Gdańsku; później w jego skład weszło także Wyższe Studium Nauczycielskie. Prekursorką Wyższej Szkoły Ekonomicznej była Wyższa Szkoła Handlu Morskiego w Sopocie, która rozpoczęła działalność w 1945 roku.

Uroczystość jubileuszu 45-lecia Uniwersytetu Gdańskiego, wystąpienie Rektora UG. Fot. Krzysztof Klinkosz/Biuro Promocji UG

45_ug

Obecnie Uniwersytet Gdański jest największą uczelnią wyższą w regionie pomorskim. Uczelnia rozpoczynała swoją działalność z 5 wydziałami, a dziś na UG funkcjonuje 11 wydziałów, na których kadrę naukowo-dydaktyczną tworzy ponad 1700 nauczycieli akademickich. W grudniu 1970 roku liczba studentów uniwersytetu nie przekraczała 10 tysięcy, a obecnie, łącznie ze studentami studiów doktoranckich i słuchaczami studiów podyplomowych, jest ich ponad 30 tysięcy. W 1970 roku studenci kształcili się na kilkunastu kierunkach, zaś dziś na UG reprezentowane są niemal wszystkie dziedziny akademickie, a studenci kształcą się na 69 kierunkach studiów w zakresie ponad 200 specjalności.

Nowe kierunki studiów na UG

W roku akademicki 2015/2016 na Uniwersytecie Gdańskim będzie można studiować pięć nowych kierunków. W styczniu 2015 r. zostały powołane kierunki: Dyplomacja, Studia Wschodnie oraz Studium Humanitatis – Tradycje Cywilizacji Europejskiej, natomiast w marcu 2015 r. Senat UG podjął decyzję o powołaniu Studiów Bałkańskich oraz Teatrologii.

Barbara Ellwart