Unikatowe nagranie z Anną Walentynowicz – taka była Anna „Solidarność”

– Taka była Anna Walentynowicz, Anna „Solidarność” – ciśnie się na usta po wysłuchaniu unikatowego nagrania interwencji legendarnej suwnicowej ze Stoczni Gdańskiej, uzyskanego przez znanego historyka dr. hab. Sławomira Cenckiewicza z archiwum gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej.

Nagranie dot. rozmowy Anny Walentynowicz z funkcjonariuszem SB w sprawie wypuszczenia z aresztu zatrzymanych 19 sierpnia 1980 r. Mirosława Chojeckiego, Sylwestra Niezgody, Bronisława Wildsteina, Mariusza Wilka i Henryka Zielińskiego.

Walentynowicz dzwoniła jako przedstawiciela Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego. Opozycjoniści, o których upomniała się w imieniu strajkujących, wyszli ze Stoczni Gdańskiej zorientować się w sytuacji społecznej w Trójmieście.

Co ciekawe, jeden z zatrzymanych, Bronisław Wildstein przyznał, że choć wielokrotnie rozmawiał z Anną Walentynowicz, ta nigdy nie powiedziała mu, że w sierpniu 1980 r. interweniowała w jego sprawie. Odwaga i skromność – jak widać te cechy szły u Anny Walentynowicz w parze.

Jak mówi Sławomir Cenckiewicz, uwolnienie więźniów politycznych było obok powstania wolnych związków zawodowych jednym z najważniejszych postulatów strajkujących w sierpniu 1980 r.

Postanowiłem też upublicznić archiwalne nagranie, by raz jeszcze kolejne źródło historyczne zaświadczyło o wielkości Anny Solidarność, która przez całe swoje życie upominała się o wolność dla Polski i każdego z nas. Zawsze sprawę obrony prześladowanych traktowała priorytetowo. Nie dzieliła prześladowanych i więzionych przez komunistów na „swoich” i „obcych”. Uważała, że „Solidarność” oznacza zasadę pomocy każdej osobie, która tylko tego potrzebowała. Stąd też stawała zawsze w obronie każdego, bez względu na to, czy był związany z KSS KOR czy KPN. Była jedną z niewielu czołowych działaczy „Solidarności” broniących uwięzionych braci Kowalczyków – mówi Sławomir Cenckiewicz.

ACH

Zobacz materiał z nagraniem sygn. IPN Gd 564/186/5B.