Uniewinnili komunistów, sądzić będą związkowców

Konferencja prasowa w siedzibie stoczniowej „Solidarności”, marzec 2010 rok. Od lewej: Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, Zbigniew Stefański, Karol Guzikiewicz (KM „S” Stoczni Gdańskiej), Andrzej Jaworski, poseł PiS i Alojzy Szablewski, były przewodniczący stoczniowej Solidarności. Fot. Paweł Glanert

Pięć dni po hańbiącym wyroku na oskarżonych w procesie w sprawie Grudnia’70 polski wymiar sprawiedliwości zajmie się związkowcami z „Solidarności”. Jutro, 23 kwietnia, o godz.12 w Sądzie Rejonowym dla Warszawy Śródmieście w Sali 450 rozpocznie się proces polityczny przeciwko działaczom NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej oraz zakładów Cegielskiego z Poznania. Karolowi Guzikiewiczowi, Zbigniewowi Stefańskiemu oraz Robertowi Puszczowi, związkowcom ze Stoczni Gdańsk, prokuratura postawiła zarzut czynnej napaści na 79 policjantów podczas manifestacji, która miała miejsce 29 kwietnia 2009 roku. w Warszawie.

„Za władzy PO uniewinniani są mordercy, w tym S. Kociołek i W. Jaruzelski, a na ławy oskarżonych trafiają ponownie ci, co bronili i dalej bronią ideałów Solidarności.” – czytamy w komunikacie przesłanym przez Komitet Obrony Stoczni, który zaapelował również o udział w pikiecie, która odbędzie się przed sądem.