Unia Europejska jak polski rząd – odrzuca głos 2 milionów obywateli

Jeśli ktoś miał wątpliwości dlaczego frekwencja w niedzielnych wyborach do Parlamentu Europejskiego była tak niska (23,8 proc.), właśnie otrzymał odpowiedź. Komisja Europejska 28 maja odrzuciła europejską inicjatywę obywatelską „Jeden z nas”, popartą podpisami ok. 2 mln mieszkańców naszego kontynentu. Trudno o większy symbol lekceważenia obywateli „jednoczącej się” Europy przez unijnych biurokratów.

Chociaż odpowiedź Komisji Europejskiej dla inicjatorów akcji liczy aż 22 strony (to chyba najdłuższe „nie” w historii UE), nie ulega wątpliwości, że powód odrzucenia tej inicjatywy był tylko jeden – wywiedziony z zasad chrześcijańskich cel projektu, czyli zwiększenie ochrony życia ludzkiego w ramach prawa i polityki budżetowej UE. Komisja Europejska uznała, że „nie ma potrzeby podnosić obecnych standardów etycznych w wydatkowaniu środków UE”.

Brukselscy politycy z pewnością nie pozwoliliby sobie na takie ostentacyjne lekceważenie w przypadku bardziej „poprawnych politycznie” projektów, np. „genderowej” konwencji o zapobieganiu i przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej.

Inicjatywa „Jeden z nas” była najliczniejszą i dopiero trzecią w historii Unii, której udało się spełnić wymagane minimum – czyli uzyskać poparcie przynajmniej 1 miliona obywateli pochodzących co najmniej z 7 państw członkowskich. Została wyrzucona do kosza.

Nie wiemy, czy unijni biurokraci czerpali inspirację z rządu PO-PSL, który dwa lata temu odrzucił inicjatywę obywatelską NSZZ „Solidarność” ws. przeprowadzenia referendum nt. podniesienia wieku emerytalnego. Wówczas Związkowi również udało się zebrać podpisy dwóch milionów obywateli.