Umowy zlecenia w 2017 roku to nowe obowiązki dla przedsiębiorców

Od 1 stycznia 2017 r. weszły w życie przepisy dotyczące wypłacania wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenia oraz umowy o świadczenie usług. Nowelizacja wdraża bezwzględny obowiązek wprowadzenia minimalnej stawki godzinowej.

Wysokość stawki minimalnej

Od 1 stycznia 2017 roku wysokość stawki minimalnej wynosi 13 złotych. Stawka ta będzie wzrastać w kolejnych latach, gdyż jest ściśle związana z wysokością minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Ewidencjonowanie godzin wykonywania zlecenia lub świadczenia usługi

Nowe rozwiązania oznaczają nowe obowiązki dla pracodawców w postaci ewidencjonowania przepracowanego czasu. Ustawodawca nie wskazuje jednak jak to robić, tym samym dając stronom swobodę w tym zakresie.

W konsekwencji zasady potwierdzania liczby godzin wykonania zlecenia/świadczenia usług powinny być umieszczone w umowie zawartej przez strony. Gdy jednak takich postanowień zabraknie, zleceniobiorca będzie musiał przedłożyć w formie pisemnej, elektronicznej lub dokumentowej (w terminie poprzedzającym termin wypłaty wynagrodzenia), informację o liczbie godzin wykonania zlecenia/świadczenia usług.

Przykład:

Umowa została zawarta na jeden miesiąc za wynagrodzeniem 600 zł. Przy takim ustaleniu wynagrodzenia, bez zaewidencjonowania liczby godzin pracy, niemożliwe byłoby sprawdzenie, czy ustanowiona odgórnie stawka godzinowa została zachowana. Gdy zleceniobiorca przeznaczy na pracę zleconą łącznie 60 godzin, to 600 zł będzie za niską kwotą. W ujęciu godzinowym wyjdzie, bowiem 10 zł, a nie 13 zł.

Natomiast przy umowach zawieranych na okres dłuższy niż jeden miesiąc należy określić minimalną, miesięczną częstotliwość wypłat kwoty wynikającej ze stawki minimalnej.

Minimalna stawka godzinowa

Minimalna stawka godzinowa znajdzie zastosowanie do umów zleceń zarówno zawieranych od 1 stycznia, jak i tych trwających w tej dacie. W związku z tym konieczna będzie zmiana obowiązujących umów (poprzez zawarcie aneksu).

Przepis ten nie będzie miał zastosowania do umów agencyjnych oraz umów o dzieło.

Jakie kary za nieprzestrzeganie przepisów

Przedsiębiorca, który wypłaca przyjmującemu zlecenie lub świadczącemu usługi wynagrodzenie za każdą godzinę wykonania zlecenia lub świadczenia usług w wysokości niższej niż obowiązująca wysokość minimalnej stawki godzinowej, podlega karze grzywny od 1000 zł do 30 000 zł.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 22 lipca 2016 r. o zmianie ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 2016. Poz. 1265)

Stan prawny na 20.01.2017 r.

Maria Szwajkiewicz