Umowy o pracę będą preferowane

28 lipca po intensywnej kampanii „Solidarności” rząd przyjął ustawę preferującą firmy zatrudniające pracowników na umowy o pracę. Jak przypomina „Dziennik Gazeta Prawna”, uchwalona w ubiegłym roku przez Sejm nowelizacja ustawy Prawo zamówień publicznych akcentowała wspieranie zatrudnienia przy udzielaniu zamówień publicznych. Od tego czasu organizatorzy przetargów mogą wymagać zatrudniania na podstawie umowy o pracę osób realizujących zlecenia. Mimo to nowe przepisy nie są respektowane, czego wymownym przykładem stał się przetarg na przesyłki pocztowe dla Państwowej Inspekcji Pracy – instytucja, której zadaniem jest stanie na straży przestrzegania praw pracowniczych, nie postawiła wymagań dotyczących zatrudniania na etat. Teraz w przetargach organizowanych przez ministerstwa, urzędy centralne, wojewodów oraz instytucje gospodarki budżetowej standardem ma stać się stosowanie klauzul społecznych. Minister w kancelarii premiera Jacek Cichocki zapewnił, że urzędy będą monitorowane pod kątem realizacji rządowych zaleceń, a w 2016 roku minister finansów ma zlecić audyt wewnętrzny.