Ulica NSZZ „Solidarność” w Pruszczu Gdańskim

NSZZ „Solidarność” – taką nazwę otrzymała dzisiaj (30 lipca) najważniejsza ulica w Pruszczu Gdańskim, będąca jego obwodnicą.

– To ważny dzień dla naszej społeczności. Mam nadzieję, że także dla NSZZ „Solidarność”, związku, który ma dla Polski zasługi nieopisane. – mówił podczas uroczystości nadania nazwy Janusz Wróbel, burmistrz Pruszcza Gdańskiego.

Dodał żartem, że gdyby nie „Solidarność” nie byłby burmistrzem, bo nie byłoby wolnej Polski.

Zdjęcia: Olga Zielińska

– Cieszę się, że mogliśmy zaproponować ulicę godną tej nazwy. W naszym mieście nie ma ważniejszej drogi, nie ma ważniejszej inwestycji. Tym bardziej jestem szczęśliwy, że droga, w którą włożyłem dużo potów, nerwów, która jest dla mnie najważniejsza inwestycją ostatnich 12 lat, będzie nosiła nazwę NSZZ „Solidarność”.

Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „Solidarność” podziękował pomysłodawcom nadania nazwy ulicy w Pruszczu Gdańskim  oraz włodarzom miasta za tę inicjatywę.

– To dla nas też chwila niezwykła, bo nie codziennie odsłania się w istotnych punktach naszej ojczyzny jakieś przedsięwzięcie, któremu nadaje się imię NSZZ „Solidarność”. Cieszy mnie to tym bardziej, że dzieje się to u nas w Regionie Gdańskim, w Pruszczu Gdańskim – mówił Krzysztof Dośla. – Mam nadzieję, że nie będzie to ostatnia w Polsce, w województwie tego typu inicjatywa. Ale cieszę się, że stało się to w Pruszczu i stało się to akurat dzisiaj – w przeddzień wybuchu strajków sierpniowych w 1980 r.

Inicjator nadania nazwy ulicy NSZZ „Solidarność” Marek Krawyciński, wiceprzewodniczący Rady  Miasta Pruszcz Gdański dodał, że impulsem „była rocznica 25-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości”.

– Cieszę się, że nasza obwodnica będzie nosiła taką nazwę – mówił Marek Krawyciński. – Wolność utożsamia się ze związkiem NSZZ „Solidarność. To dzięki naszemu związkowi możemy docenić wolność. Wszystko to, co teraz się dzieje pokazuje, jak ważny był wtedy zryw wolności, zryw „Solidarności”. Wszyscy powinni zdać sobie sprawę, że „Solidarność” jest przyczynkiem do odzyskania przez nas wolności.

zola

Obejrzyj film