Ukraiński ruch protestu nagrodzony

Kapituła Nagrody Lecha Wałęsy wręczyła w poniedziałek swoje wyróżnienie kijowskiemu tzw. Euromajdanowi, ukraińskiemu ruchowi społecznemu. Odebrał je Witalij Kliczko, uczestnik Euromajdanu, przywódca partii UDAR, a obecnie mer Kijowa. Podczas uroczystości w Dworze Artusa Kliczko powiedział, że nagroda jest „odznaczeniem przyznanym milionom Ukraińców, którzy dążą do życia w nowoczesnym, demokratycznym, europejskim kraju”.

Nagrodę Lecha Wałęsy kapituła przyznała za „konsekwencję i determinację tysięcy mieszkańców Ukrainy, którzy mimo ryzyka wyrazili swoje proeuropejskie i prodemokratyczne marzenia”.

Nagroda Lecha Wałęsy to międzynarodowe wyróżnienie nadawane instytucjom działającym na rzecz poszanowania praw człowieka. Ustanowiona została w 2008 roku, aby wspierać i nagłaśniać ważne społecznie inicjatywy o europejskim znaczeniu. Nagroda to m.in. 100 tys. dolarów amerykańskich z przeznaczeniem na wsparcie działalności laureatów.

Stojący na czele kapituły były prezydent Lech Wałęsa powiedział, że nagroda jest efektem przemian zachodzących na Ukrainie.

– To wyraz solidarności i wsparcia dla demokratycznych i europejskich dążeń całego narodu ukraińskiego – powiedział Wałęsa, patron nagrody.

Witalij Kliczko jest przekonany, że Polska jest dla Ukrainy wzorem przeprowadzonych reform.

- Nagroda jest odznaczeniem przyznanym milionom Ukraińców, którzy dążą do życia w nowoczesnym, demokratycznym, europejskim kraju, którzy wyszli na plac i zgłosili główne  żądanie – wprowadzenie europejskich standardów życia na Ukrainie. Dziś odczuwamy  wsparcie polskich przyjaciół w dążeniu Ukrainy do stania się europejskim krajem – dodał Kliczko.

Przypomnijmy, że obecna sytuacja polityczna w Kijowie i walka o oderwanie dwóch obwodów wschodniej Ukrainy jest efektem wydarzeń z końca 2013 roku i pierwszych miesięcy br. Wówczas protesty demonstrantów zmusiły prezydenta Wiktora Janukowycza do ucieczki z kraju.

Od 2015 roku kapituła będzie honorować wyróżnionych Nagrodą Solidarności im. Lecha Wałęsy.