Ukraińcy dziękują „Solidarności”

Do NSZZ „Solidarność” dotarły podziękowania z Ukrainy. Dzięki wsparciu „S” tamtejsze szpitale mogły opatrzyć rannych – podał Dział Informacji Komisji Krajowej.

„W imieniu chorych i współracowników Miejskiego Szpitala w Równem z całego serca dziękuję za pomoc w tak ciężkim dla nas czasie” – napisał dyrektor placówki Jewgieniusz Kuczeruk w mailu do Tadeusza Majchrowicza, wiceprzewodniczącego KK. Dyrektor ukraińskiego szpitala zaznaczył, że leki, które otrzymali dzięki pomocy „S” są dla nich bardzo ważne, ale chcą też podziękować za wsparcie duchowe.

Podziękowania przysłał też lwowski Szpital nr 8, do którego również trafiło wielu poszkodowanych.

„Podarowane leki są stosowane w leczeniu pacjentów, którzy doznali obrażeń podczas ostatnich dramatycznych wydarzeń w Kijowie. Proszę przekazać nasze szczere podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w organizację tej akcji humanitarnej. Dziś poparcie Polaków jest bardzo ważne w naszej walce o europejska przyszłość Ukrainy” – napisał Wasyl Obaranets, dyrektor lwowskiego szpitala.

W ramach pomocy ze strony „S” na Ukrainę trafiły przede wszystkim materiały medyczne, które konsultowane były z poszczególnymi szpitalami oraz lekarzami i ratownikami na Majdanie. Były to przede wszystkim strzykawki, igły i środki opatrunkowe, środki do dezynfekcji ran oraz antybiotyki i niezbędne leki.

Zobacz cały list

Zobacz więcej o pomocy „S” dla Ukrainy