Ukłon premiera w stronę małych firm. Składka ZUS obniżona od 1 stycznia 2020

Co dalej z wpływami do ZUS? Otóż właściciele najmniejszych firm, rzemieślnicy, mają „oszczędzić” na składkach ZUS średnio o 500 zł miesięcznie. Premier Morawiecki obiecał, że ZUS-owska zmiana wystartuje za trzy miesiące. Składki, jak zapowiedział we wtorek, zostaną obniżone od 1 stycznia przyszłego roku.

Obniżka zostanie wprowadzona m.in. z myślą o rzemieślnikach którzy prowadzą własną działalność, ale ich dochody są stosunkowo niskie.

- Prowadzący firmy z przychodami poniżej 10 tys. zł i dochodami do 6 tys. zł mają płacić składki ZUS mniejsze średnio o 500 zł miesięcznie – powiedział premier Morawiecki w wywiadzie dla „Faktu”.

PiS chce rozszerzyć ulgi dla osób na „małej działalności gospodarczej”. Płacą oni już nie ryczałtową opłatę, ale stawkę uzależnioną od przychodu. Powoduje to jednak, że większość małych firm jest z preferencyjnego liczenia składek wykluczona.

Na początku tego roku weszły w życie przepisy, które najmniejszym firmom dają prawo do naliczania składek uzależnionych od przychodu. Niższe składki dotyczą przedsiębiorców, których roczny przychód nie przekroczył w roku 2018 kwoty 63 tys. zł tzn. trzydziestokrotności minimalnego wynagrodzenia.

Jest więc kontynuacja zapowiedzi „500+ dla przedsiębiorców”, która padła podczas konwencji PiS w Katowicach. Szef rządu Mateusz Morawiecki zapowiedział wówczas średnio 500 zł ulgi w ZUS dla firm, które osiągają przychody do 10 tys. zł miesięcznie i dochody do 6 tys. zł miesięcznie – rocznie do 120 tys. zł przychodów.

Przychód nie ma wiele wspólnego z ostatecznymi zarobkami. Składka ZUS pożera więc praktycznie cały zarobek (pełna składka ZUS to ponad 1,3 tys. zł, w przyszłym roku będzie to już niemal 1,5 tysiąca).

Dla pozostałych przedsiębiorców ryczałtowy ZUS pozostanie bez zmian. Płacą składki od 60 proc. średniej pensji w gospodarce.

Składający się z pięciu punktów „Pakiet dla przedsiębiorców” to ukłon w stronę właścicieli małych i średnich film. A to: mały ZUS dla firm generujących niższe przychody, 0 zł na ZUS przez pierwsze pół roku działalności czy działalność nierejestrowa.

– Idziemy w kierunku liczenia ZUS od dochodu. Żeby łatwiej mieli ci, którzy się rozkręcają, inwestują – powiedział premier na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy.

Jeśli firma nie działała całe 12 miesięcy (ale co najmniej 60 dni) to do wyliczenia progu pozwalającego na skorzystanie z niższych składek należy zastosować proporcję. Nowe zasady opłacania składek dotyczą wyłącznie ubezpieczeń społecznych a więc składki emerytalnej, rentowej, wypadkowej oraz chorobowej. Nie zaś zdrowotnej.

ASG