Uczniowie nie radzą sobie z rzeczywistymi problemami

- Polska szkoła niszczy psychicznie uczniów. Ponad milion z nich miało już depresję. To ewenement na skalę światową – alarmuje dziennik „Rzeczpospolita”. MEN nie realizuje Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego.

Jak twierdzi amerykański prof. Philip Zimbardo, jeden najbardziej uznanych na świecie psychologów, co piąty polski uczeń ma lub miał poważne problemy emocjonalne związane z nauką.

- Spośród 4,6 mln uczniów, którzy dziś rozpoczną kolejny rok szkolny, co piąty ma lub miał poważne problemy emocjonalne związane z nauką. Milion uczniów miało objawy depresji, to sytuacja wyjątkowa na świecie. Wymaga podjęcia kompleksowego przeglądu, a następnie reformy systemu edukacji na każdym poziomie od szkół podstawowych po uczelnie wyższe – mówi „Rz” prof. Philip Zimbardo.

Te dramatyczne dane potwierdza prof. Tomasz Wolańczyk, konsultant krajowy w dziedzinie psychiatrii dzieci i młodzieży. Według niego około miliona dzieci ma za sobą tzw. epizod depresyjny (lęki, obniżony nastrój, utrudniony kontakt z rówieśnikami).

Zdaniem naukowców objawy depresji wśród dzieci i młodzieży to efekt odrzucenia przez rodzinę, kolegów, ale przede wszystkim szkołę.

– Wrogiem są przede wszystkim ci nauczyciele, którzy powodują, że uczniowie czują się gorsi i zamykają się w sobie. Uczeń czuje się upokorzony, gdy nauczyciel się z niego śmieje, wytyka mu słabe punkty – mówi profesora Zimbardo z Uniwersytetu Stanforda.

To prowadzi do sytuacji, że dzieci i młodzież, gdy zaczynają napotykać problemy, z którymi nie potrafią sobie poradzić, a nie potrafią, bo nikt od nich tego nie wymagał, załamują się. Problematyka zdrowia psychicznego została ujęta w przyjętym przez rząd pod koniec 2010 r. Narodowym Programie Ochrony Zdrowia Psychicznego. Ministerstwo Edukacji miało m.in. opracować i realizować program zapobiegania samobójstwom wśród młodzieży, a także drugi dotyczący poradnictwa i pomocy w stanach kryzysu psychicznego. MEN nie zrealizował obu tych zadań.