Uczcili pamięć wielkiego papieża – Polaka

W sobotę 2  kwietnia br. w 11. rocznicę śmierci papieża św. Jana Pawła II członkowie Stowarzyszenia Godność, skupiającego więźniów politycznych PRL oraz politycy i samorządowcy, głównie z PiS, w samo południe złożyli   na gdańskim Przymorzu kwiaty pod pomnikiem dwóch ważnych dla najnowszej historii ludzi św. Jana Pawła II i Ronalda Reagana, prezydenta USA.

Zdjęcia: Wojciech Milewski

Przypomnijmy, że inspiracją dla projektu pomnika było zdjęcie wykonane przez Stewarda Scotta, fotoreportera The Associated Press we wrześniu 1987 r. Obaj przywódcy Wolnego Świata – duchowy i polityczny odbyli wówczas rozmowę w Miami. Fotografia obiegła świat.

Prezydent USA Reagan wielokrotnie kontaktował się z Watykanem w sprawach Polski m.in. za pośrednictwem kardynała Agostino Casaroliego, sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej.

W tym roku obok dawnych związkowców i więźniów politycznych przybyli też m.in. Anna Fotyga, posłanka do Parlamentu Europejskiego i radni klubu PiS Grzegorz Strzelczyk, Kazimierz Koralewski i Jacek Teodorczyk.

Pomnik, wystawiony z inicjatywy członków „Godności” został odsłonięty w 2012 roku. Tradycyjnie, w kolejne rocznice odejścia do Domu Ojca św. Jana Pawła II członkowie Stowarzyszenia Godność organizują spotkania przy tym pomniku.