Ucieczka przed podatkami

Dokumenty „Panama Papers” dostarczają informacji o firmach i kancelariach korzystających z rajów podatkowych rejestrując się dla unikania podatków i ukrywania zysków np. na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, na Cyprze, w Panamie (państwo z opinią „pralni”). Ujawnione wcześniej „Panama Papers” wskazywały na wielką skalę oszustw podatkowych i prania brudnych pieniędzy na świecie za pomocą firm offshore.

Polskie wątki w aferze „Panama Papers” bada specjalny zespół prokuratorów Prokuratury Krajowej w Warszawie, powołany przez prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobrę.

Śledztwo dotyczy uchylania się od opodatkowania przez nieujawnienie właściwym organom przedmiotu i podstawy opodatkowania i niezłożenie deklaracji przez obywateli polskich wykorzystujących działalność firm offshore oraz podejmowania przez nich czynności mogących udaremnić lub znacznie utrudnić stwierdzenie przestępnego pochodzenia środków pieniężnych pochodzących z korzyści związanych z popełnieniem czynu zabronionego.

Po wybraniu Polski z listy zawierającej firmy obsługiwane przez kancelarię Mossack&Fonseca otrzymujemy 161 firm offshore (offshore entities) w kategorii „powiązane z Polską” (linked to Poland), 146 osób zaangażowanych w firmy offshore (officers), 17 pośredników (intermediaries) i 136 adresów.

Międzynarodowe Konsorcjum Dziennikarzy Śledczych (ICIJ) udostępniło w internecie dokumenty „Panama Papers”, zawierające informacje o 200 tys. firm, funduszy i fundacji w 21 rajach podatkowych. Publikacja ma formę bazy danych (https://offshoreleaks.icij.org) z możliwością  przeszukiwania.  „Panama Papers” to 11,5 mln dokumentów, e-maili, plików PDF, zdjęć i wyciągów z wewnętrznej bazy danych panamskiej kancelarii prawnej Mossack&Fonseca – obejmujących od 1977 do początku 2016 roku. Kancelaria potwierdziła, że dokumenty, które „wyciekły”, są autentyczne.