Tysięczne wodowanie w stoczni Remontowa Shipbuilding

W sobotę, 7 listopada 2015 roku w samo południe w stoczni Remontowa Shipbuilding,  należącej do grupy kapitałowej Remontowa Holding, odbędzie się uroczyste wodowanie żaglowca szkolnego Marynarki Wojennej Algierii.

Będzie to tysięczne wodowanie w stoczni posiadającej 70-letnią tradycję. Nowoczesna  trzymasztowa fregata otrzyma nazwę „El-Mellah”, co w języku arabskim oznacza „Żeglarz”. Służyć ona będzie kadetom w  doskonaleniu rzemiosła morskiego i nawigacyjnego. Dodatkowo, jak większość statków żaglowych, będzie pełniła funkcje reprezentacyjne oraz uczestniczyć w regatach międzynarodowych.
Dodatkowa atrakcja to typowe dla tej stoczni, dynamiczne  wodowanie boczne.

Remontowa Shipbuilding z powodzeniem buduje nowoczesne statki dla armatorów z całego świata. Parametry „El-Mellah” stawiają go w gronie największych i najszybszych żaglowców szkolnych.  Budowa pierwszego w historii stoczni żaglowca wprowadza ją do grona stoczni budujących statki innowacyjne i prestiżowe.
Poza budową statku, kontrakt obejmuje również szkolenie członków załogi i kadetów, które przeprowadzone będzie we współpracy z Akademią Morską w Gdyni.
Autorem koncepcji i projektu technicznego statku jest inżynier Zbigniew Choreń.

Dla chcących obserwować wodowanie wejście na teren stoczni przewidziane jest bramą od ul. Swojskiej  od godziny 11.