Tylko współpraca zapewnia sukces – WZD Krajowej Sekcji Marynarzy i Rybaków NSZZ „S”

Andrzej Kościk został ponownie wybrany na przewodniczącego Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „S”. Delegaci dwudniowego XIII WZD, który rozpoczął się 28 maja w Gdyni, zdecydowali o tym jednogłośnie.

– Dziękuję za wasze zaufanie. Zapraszam was wszystkich do współpracy. Będę pracować uczciwie wierzę,że razem dokonamy dużo – powiedział zaraz po ogłoszeniu wyników nowo wybrany przewodniczący.

Sekcja liczy 5824 członków. Uprawnionych do głosowania delegatów było 43, a obecnych na sali obrad 39.

– Przeszły przez naszą Sekcję burze i kłopoty. To była trudna kadencja – rozpoczął obrady Sekcji Andrzej Kościk. Na przewodniczącego obrad delegaci wybrali Krzysztofa Doślę. Kościk zrelacjonował przebieg minionej kadencji KSMMiR NSZZ „S”. Przewodniczący Sekcji nawiązał do utworzenia organizacji związkowej na DCT Gdańsk.

– Podczas Bałtyckiego Tygodnia Akcji chcieliśmy przeprowadzić inspekcję na statku Maersk w porcie DCT Gdańsk. Ale nie wpuszczono nas tam. To również dotyczyło przedstawicieli ver.di . Byliśmy rozgoryczeni. Ale zrozumieliśmy wtedy, że bez dobrego zorganizowania portowców nie będziemy mogli w sposób skuteczny prowadzić inspekcji w portach – mówił Kościk.

Dzięki współpracy z ZRG i pomocy ITF projekt utworzenia związku na DCT odniósł sukces. Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” DCT Gdańsk zrzesza obecnie stu kilkudziesięciu dokerów.

Kościk opowiadał m.in. o współpracy Sekcji z ITF, ETF i zagranicznymi związkami zawodowymi, jak ver.di i SEKO, a także polskimi organizacjami związkowymi, m.im Krajową Sekcją Morską Marynarzy i Rybaków NSZZ „S”, Krajową Sekcją Portów Morskich NSZZ „S”, Federacja Związków Zawodowych Marynarzy i Rybaków, Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Oficerów i Marynarzy.

– Tylko dzięki współpracy możemy odnieść sukces – stwierdził Kościk. Podziękował także członkom Rady Sekcji za ich ogromną pracę.

– Szczególnie chciałbym podziękować tym wszystkim, którzy robili coś dla Związku, dla naszej Sekcji bezinteresownie – mówił Andrzej Kościk. – A zwłaszcza Adamowi Mazurkiewiczowi, który przyjął na siebie tak wiele obowiązków.

O sprawie niemieckiego armatora TT Line i problemach szwedzkich i polskich marynarzy z promu „NILS DACKE” opowiadali Andrzej Kościk i Paweł Kowalski z PŻM. Prom ten zmienił banderę ze szwedzkiej na polską. Wtedy armator podjął decyzję o zwolnieniu szwedzkich marynarzy. TT Line znalazł także polski zakładowy, lokalny żółty związek zawodowy gotowy do uległości. Podpisał on układ zbiorowy pracy z TT Line na dużo gorszych warunkach niż na promie „STENA SPIRIT”.

– Dzięki współpracy z ITF Polski Komitet Koordynacyjny Morskich Afiliantów ITF ds. kampanii FOC i POC uznał, że układ zbiorowy pracy dla marynarzy zatrudnionych na promie „NILS DACKE” bandery polskiej podpisany między Związkiem Zawodowym Pracowników PŻM i promem „NILS DACKE” nie jest układem akceptowanym przez ITF. Warunkiem umożliwiającym otrzymanie akceptacji ITF jest podpisanie układu zbiorowego pracy ze związkiem zawodowym afiliowanym w ITF – relacjonował Kościk.

Dziś delegaci mają wybrać członków Rady Sekcji, Komisji Rewizyjnej i delegatów na WZD Sekretariatu Transportowców.

WZD poprzedziła uroczystość jubileuszu 25 lat Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „S”, która miała miejsce w Akademii Morskiej w Gdyni. Gośćmi spotkania byli m.in. Fabrizio Barcellona, asystent sekretarza Sekcji Marynarzy, Rybaków i Żeglugi Śródlądowej – ITF, Jonas Forslind, sekretarz SEKO, Sven Hemme, przedstawiciel ver.di i jednocześnie inspektor ITF z Bremen, Morten Bach, przedstawiciel 3F, Dunskiego Związku Zawodowego i jednocześnie inspektor ITF z Kopenhagi, o. Edward Pracz, duszpasterz Ludzi Morza, Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej, Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego oraz Bogdan Kubiak, przewodniczący Sekretariatu Transportowców.

Olga Zielińska

fot. O. Zielińska