Tylko co piąty Polak jest gotowy do poświęcenia życia lub zdrowia dla dobra Kraju

Polityka państwa, zapatrzenie na przebrzmiałe pseudoidee płynące z tzw. Zachodu, brak należytego szacunku dla barw narodowych, narodowej kultury i rugowanie historii własnej ojczyzny ze szkół średnich przynosi negatywne skutki. Okazuje się, że aż 41 proc. Polaków nie poświęciłoby dosłownie „nic” dla dobra obecnej Polski – wynika z sondażu IBRiS Homo Homini dla „Rzeczpospolitej”.

Tylko 19 proc. rodaków oddałoby dla Ojczyzny swoje życie lub zdrowie, a 17 proc. gotowych jest na ewentualne poświęcenie majątku.

– Być może dla wielu patriotyzm jest czymś wstydliwym, o czym nie chcemy mówić – zastanawia się prof. Jan Żaryn, historyk w rozmowie z „Rz”.

– Po 25 latach wolnej Polski ten kryzys jest bardzo duży. Jeśli młodzi bezrobotni Polacy bardziej ufają politykom w Wielkiej Brytanii, a nie w Polsce, to daje to dużo do myślenia – zwraca uwagę Kazimierz Michał Ujazdowski, były minister kultury (PiS) i dodaje, że niechęć Polaków do poświęcenia się dla Ojczyzny wynika z braku zaufania do instytucji państwa.

Jego zdaniem na zmianę postawy patriotycznej Polaków ogromny wpływ ma także obecna wielka propaganda sukcesu Okrągłego Stołu.

– W 1989 roku zrobiliśmy coś wielkiego. Obaliliśmy komunizm i dziś ślepo oraz bezmyślnie napawamy się tym. Nie zauważamy, że niektóre sprawy po 1989 roku poszły po prostu w złym kierunku – tłumaczy Ujazdowski.

Wtóruje mu prof. Kazimierz Kik, politolog, który jest zdania, że wielu Polaków zadaje sobie dziś pytanie, co Ojczyzna  i rządzący politycy robią dla nich.

– Niestety nic. Większość młodych ludzi zmusza się do emigracji. Stąd też chęć poświęcenia się dla ojczyzny jest tak mała. Moim zdaniem to wielkie oskarżenie całej polityki III RP – ocenia politolog.

Wśród tych, którzy nie chcą niczego poświęcać dla ojczyzny, aż 53 proc. to kobiety. Mężczyźni stanowią tylko 29 proc. Ale gdyby trzeba było coś poświęcić dla Polski, to 25 proc. mężczyzn oddałoby za nią swoje życie lub zdrowie, a 23 proc. poświęciłoby karierę. Tylko 13 proc. oddałoby majątek. Dla mężczyzn ważne jest bezpieczeństwo bliskich oraz szczęście osobiste. W sytuacji zagrożenia dla kraju tylko 10 proc. zdecydowałoby się na ich poświęcenie.

Inaczej wygląda to u kobiet. One też na pierwszym miejscu poświęciłyby zdrowie (13 proc.), ale dla 12 proc. bezpieczeństwo bliskich jest mniej ważne. Karierę i majątek poświęciłoby, odpowiednio, 11 i 10 proc. pań, a szczęście osobiste 7 proc.

Ciekawie wyniki badań prezentują się w poszczególnych grupach wiekowych. Osoby po 45. roku życia i starsze chętniej poświęciłyby coś dla kraju niż młodsze. Ale oddanie zdrowia lub życia deklaruje aż 27 proc. młodych w przedziale 18–24 lata. I to najwyższy odsetek we wszystkich grupach wiekowych.