Twoja emerytura, twój wybór!

54 proc. Polaków po osiągnięciu wieku emerytalnego planuje pozostać na rynku pracy. Rezygnację z aktywności zawodowej rozważa 28 proc. ankietowanych. Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Work Service. Od 1 października br. wiek dający prawo do przejścia na emeryturę wynosi 60 lat dla kobiet, 65 lat dla mężczyzn. Oznacza to powrót do stanu sprzed reformy z 2012 r., która wprowadziła stopniowe podwyższanie wieku emerytalnego do 67 lat bez względu na płeć.  ZUS spodziewa się, że w ostatnim kwartale tego roku na emeryturę może przejść ok. 331 tys. osób.

agnieszka_kurczewska_stanislawowicz

Agnieszka Kurczewska-Stanisławowicz

Obniżenie wieku emerytalnego było jednym z głównych tematów październikowego posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego „S”. O skutkach obniżenia powszechnego wieku emerytalnego dla innych świadczeń, a także o przepisach przejściowych oraz zniesieniu możliwości nabycia prawa do emerytury częściowej mówiła Agnieszka Kurczewska-Stanisławowicz, naczelnik Wydziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku.

Zobacz prezentację…>>