TW Bolek Lech Wałęsa

Ekspertyza teczki TW Bolka przeprowadzona przez Instytut Pamięci Narodowej potwierdza współpracę Lecha Wałęsy z SB – taką informację przedstawił na dzisiejszej (31 stycznia) konferencji prasowej IPN prezes Jarosław Szarek . Opinię, o której na konferencji prasowej informował IPN, przygotował Instytut Ekspertyz Sądowych imienia Jana Sehna w Krakowie. Biegli stwierdzili, że pismo Bolka jest tożsame z pismem Lecha Wałęsy.

Badane przez ekspertów dokumenty znaleziono w domu generała Czesława Kiszczaka po jego śmierci. Biegli Instytutu prowadzili badania z dziedziny pisma porównawczego od maja 2016 roku. W teczce było między innymi odręcznie napisane zobowiązanie do współpracy z SB, podpisane: „Lech Wałęsa Bolek”.

Prezes IPN przypomniał również, że od samego początku swojej działalności IPN prowadził badania dotyczące historii „Solidarności” i wydał kilkadziesiąt książek o historii związku. Dodał także, że książkę o Lechu Wałęsie  „SB a Lech Wałęsa” w 2008 r. napisali Sławomir Cenckiewicz i Piotr Gontarczyk.

zola

Oświadczenie Piotra Dudy, przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”

Z przykrością musimy przyjąć do wiadomości, że nasz pierwszy przewodniczący był tajnym współpracownikiem służb bezpieczeństwa PRL.

Bardzo dobrze się stało, że w sposób jednoznaczny zostało to rozstrzygnięte, bo tylko prawda – bez względu na to jak trudna – jest wartością nadrzędną. Czas żeby i sam zainteresowany wreszcie stanął w prawdzie, co powinien już zrobić wiele lat temu. Dzisiaj nie budziłoby to tak dużych emocji.

Ocenę jego działalności pozostawiamy historykom, a wybaczenie i rozliczenie pozostawiamy tym, którym jego działalność wyrządziła szkodę.

Nie zmienia to jednak faktu, że Lech Wałęsa ma swoje miejsce w historii i był pierwszym przewodniczącym Komisji Krajowej Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ “S”