Tusk sprzedał polskich imigrantów w Wielkiej Brytanii

Donald Tusk obiecał Davidowi Cameronowi, że jako przewodniczący Rady Europy poprze ograniczenia praw socjalnych imigrantów żyjących w Zjednoczonym Królestwie informuje „Rzeczpospolita”. Taką deklarację polski premier złożył brytyjskiemu premierowi cztery dni przed szczytem w Brukseli.

W Wielkiej Brytanii żyje prawie 900 tys. Polaków, stanowią najliczniejszą grupę przyjezdnych. I to ich dotkną najbardziej cięcia, które chce wprowadzić David Cameron.

Brytyjskiemu premierowi zależy na zmianie unijnej dyrektywy z 2004 r., tak aby można było skrócić do sześciu miesięcy okres wypłaty zasiłków dla bezrobotnych dla imigrantów, wydłużyć do trzech miesięcy pobyt potrzebny do rozpoczęcia wypłaty świadczeń, ale także ograniczyć dodatkowe przywileje, jak np. dopłaty do mieszkań socjalnych czy subwencje dla dzieci. Chodzi także o dodatki na dzieci imigrantów, którzy mieszkają poza Wyspami. Dotyczy to 25 tys. polskich dzieci, które otrzymują 55 mln funtów. Dodajmy, że dzieci Brytyjczyków, mieszkających poza Wielką Brytanią mają nie być pozbawione prawa do otrzymywania świadczeń.

zola