Tusk i Bieńkowska nie zapłacą podatków

Co wolno wojewodzie: Tusk i Bieńkowska nie zapłacą podatku dochodowego od swoich wysokich pensji. Uchwalono specjalny przepis – donosi portal wgospodarce.pl.

Donald Tusk jako szef Rady Europejskiej oraz Elżbieta Bieńkowska jako komisarz KE nie zapłacą podatku dochodowego od swoich wysokich, unijnych zarobków ani w Polsce, ani w Belgii, gdzie będą urzędować. Taką możliwość daje im specjalny przepis prawa, który mówi, że jako urzędnicy będą zwolnieni z opodatkowania.

A zarobki Tuska i Bieńkowskiej będą niebotycznie wysokie: Donald Tusk, jako szef Rady Europejskiej będzie zarabiać niemal 300 tysięcy euro rocznie, komisarz Unii Europejskiej Elżbieta Bieńkowska otrzyma ok. 240 tysięcy euro. Specjalne przepisy podatkowe dotyczące urzędników Unii Europejskiej zobowiązują ich tylko do płacenia tzw. podatku wspólnotowego.

Na jaki przepis będą się powoływać polscy unijni urzędnicy? Na polską ustawę o podatku dochodowym PIT. Art. 21 zawiera wykaz wyłączeń z obowiązku podatkowego, a wśród nich jest m.in. artykuł wyłączający z niego dochody uzyskane z instytucji Unii Europejskiej.

zola