Zakończyły się uroczystości pogrzebowe śp. Kardynała Franciszka Macharskiego

Kardynał Franciszek Macharski spoczął w krypcie biskupów na Wawelu. W uroczystościach pogrzebowych uczestniczyli m.in. prezydent Andrzej Duda i premier Beata Szydło. W mszy pogrzebowej uczestniczyli kardynałowie i biskupi, było przygotowanych 300 miejsc dla kapłanów koncelebransów oraz 600 miejsc dla władz państwowych i samorządowych. Podczas uroczystości nie przewidziano przemówień ani składania kondolencji. Trumnę wniosły do katedry księża z ostatniego rocznika wyświęconego przez kard. Macharskiego w 2005 r.

macharski2

macharski6– Myślę, że ksiądz kardynał Franciszek Macharski by się zdziwił i pewnie nie chciałby takich uroczystości. Był człowiekiem wyjątkowo skromnym, nie chodził wokół swojej osoby, nie zabiegał o nic. Nie przyjmował wielkich odznaczeń, a te, które przyjął to jakby z konieczności. Dlatego ważne jest, że piątkowa uroczystość będzie miała przede wszystkim charakter liturgiczny i modlitewny. Kardynał był jedną najważniejszych postaci nie tylko Kościoła w Polsce. Będzie żegnany jako mąż stanu i mąż Kościoła, choć on sam wolałby być żegnany tak skromnie, jak żył – powiedział proboszcz parafii archikatedralnej ks. prałat Zdzisław Sochacki.

W uroczystościach pogrzebowych wzięła udział delegacja z Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Zdjęcia: TVP Info