Tragiczna wiadomość z polskiej stacji polarnej Hornsund

Podczas wyprawy w góry w rejonie fiordu Hornsund zginęło dwoje uczestników 41. Wyprawy Polarnej IGF PAN. Ania i Michał z Instytutu Geofizyki PAN przybyli do Polskiej Stacji Polarnej Hornsund w archipelagu Spitsbergen.

W komunikacie i nekrologu podpisanym przez dyrekcję i pracowników Instytutu Geofizyki PAN nie podano, jak doszło do tragedii.

Portal radia RMF FM powołując się na informację przekazaną przez urząd gubernatora archipelagu Svalbard, Polacy udali się w piątek na wycieczkę. Gdy nie powrócili w ustalonym terminie do bazy, załoga stacji wyruszyła, by ich szukać. Ofiary śmiertelne znaleziono kilka godzin później w trudno dostępnym obszarze lawinowym pod górą Kamkrona, na wschód od stacji – poinformowała gubernator Kjerstin Askholt.

14c0970e

Do podstawowych zadań Instytutu należy prowadzenie badań naukowych, prac rozwojowych oraz działań monitoringowych i edukacyjnych i wdrażanie ich do gospodarki. Zaopatrzenie do Stacji Polarnej transportuje statek szkolnobadawczy Horyzont II, którego armatorem jest Uniwersytet Morski w Gdyni. Obserwatorium Geofizyczne Instytutu znajduje się m.in. przy ul. Sosnowej w Helu, a stałe stacje sejsmiczne w Suwałkach, Niedzicy, Górce Klasztornej i Kalwarii Pacławskiej.