Testament Jana Pawła II – czy jesteśmy mu wierni?

Poprzez swoje homilie, listy, encykliki i inne dokumenty św. Jan Paweł II pozostawił bogatą spuściznę dotykającą każdego przejawu ludzkiej aktywności – od kwestii moralnych, przez bioetyczne, po sprawy społeczno-gospodarcze. Czy znamy papieskie dziedzictwo i jesteśmy mu wierni? W 10 rocznicę śmierci papieża-Polaka niezwykle gorzką tezę stawia dominikanin ojciec Stanisław Tasiemki, wiceprezes Katolickiej Agencji Informacyjnej.

– Dziś widzimy różne nierówności społeczne, także wyzysk pracowniczy, o którym tak dobitnie mówi papież Franciszek. Na tego rodzaju jego wystąpienia media nie zwracają niestety uwagi. Fakt, że ponad 3 miliony Polaków od śmierci Jana Pawła II mieszka poza Polską mówi o klęsce naszego modelu rozwoju. Nie stworzyliśmy tym ludziom szansy, żeby mogli być u siebie i wpływać na rozwój Polski. Tak, to bardzo gorzki i bolesny rachunek. Ci emigranci czasami przyjeżdżają na święta, ale ze świadomością, że żyją na obczyźnie, gdzie w istocie zawsze będą obcymi, obywatelami drugiej kategorii. Nawet jeśli w wymiarze ekonomicznym powodzi im się nieźle, zdają sobie sprawę, że coś bardzo istotnego w swoim życiu zatracili. Tak jak i ci, którzy mają wykształcenie, a nie mają pracy albo pracują poniżej swoich kwalifikacji. Wielu innych ludzi pomiędzy nami jest odrzuconych, zapomnianych, zepchniętych na boczny tor – mówi w 10 rocznicę śmierci Jana Pawła II w wywiadzie dla „Polski Dziennika Bałtyckiego” o. Stanisław Tasiemski.

Po takich słowach nie pozostaje nic innego jak zagłębić się w nauczanie Jana Pawła II. Ułatwia to specjalna strona internetowa Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, na której zebraliśmy teksty dotyczące związków Ojca Świętego z „Solidarnością”, analizy jego nauczania w kwestiach społecznych, gospodarczych i pracowniczych oraz wspomnienia członków Związku ze spotkań z papieżem-Polakiem.

Czytaj więcej: Jan Paweł II i „Solidarność”