Tęcza? NIE!

Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Stoczni Remontowa Shipbuilding SA protestuje przeciwko pomysłowi umieszczenia repliki warszawskiej tęczy na Placu Solidarności w Gdańsku. Taki wniosek do Rady Miasta Gdańska ma zamiar złożyć stowarzyszenie Tolerado. Przedstawiamy treść stanowiska stoczniowej „Solidarności”:

Stanowisko ws. uszanowania Placu Solidarności

Nawiązując do informacji zamieszczonej na stronie portalu internetowego onet.pl w dniu 30.01.2014 oraz na łamach Dziennika Bałtyckiego z dnia 4.02.2014 o planowanym przez Stowarzyszenie Tolerado złożeniu wniosku do Rady Miasta Gdańsk w sprawie ustawienia warszawskiej repliki tęczy na Placu Solidarności w Gdańsku, Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Stoczni Remontowa Shipbuilding SA w Gdańsku wyraża swój jednoznaczny sprzeciw takim pomysłom.

Plac Solidarności to miejsce uświęcone krwią Polskich Robotników, to miejsce na którym należy z pokorą i szacunkiem pochylić głowy przed Tymi co za prawo do Wolnej i Niepodległej Ojczyzny oddali swoje życie.

W kolumnach krzyży są złożone urny z ziemią nasączoną krwią Polskich Bohaterów wojennych poległych w walkach za Naszą Ojczyznę jak i bestialsko zamordowanych w miejscach kaźni.

Pod żadnym pozorem nie wolno bezcześcić tego miejsca.

Przewodniczący KM NSZZ „Solidarność” Stoczni Remontowa Shipbuildning SA
Krzysztof Żmuda