Takiej stoczni już nie ma

Na 12 metrach kwadratowych znalazły się modele kilkuset pojazdów, kilkudziesięciu budynków różnej wielkości, ponad 2,5 tysiąca figurek, kilkadziesiąt zminiaturyzowanych obiektów technicznych typu suwnice, dźwigi. Razem tworzą dioramę (obecnie „diorama” oznacza częściowo trójwymiarową, pełnowymiarową replikę lub model przedstawiający wydarzenia historyczne, krajobrazy, widoki miast) terenów Stoczni Gdańskiej w dniu podpisania Porozumień Sierpniowych (31 sierpnia 1980 roku). Od grudnia można ją oglądać w historycznej Sali BHP.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Gdańska diorama to dzieło warszawskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej REKO.

– Projekt tworzyliśmy 9 miesięcy, pięć dni w tygodniu po kilka godzin dziennie. Powstała ona we współpracy kilkunastu specjalistów różnych specjalności. Zanim graficy i modelarze przystąpili do realizacji projektu, przeprowadzono dokładną kwerendę dokumentów i zdjęć historycznych – wyjaśnia Jan Nałęcz, kierujący zespołem modelarzy archeolog muzealnik, historyk wojskowości.

Współczesne dioramy łączą w sobie tradycyjne techniki modelarskie, gdzie materiałem jest sklejka, karton, plastik, żywica, z metodami nowoczesnymi – część elementów powstała przy użyciu drukarek trójwymiarowych czy ploterów laserowych.

– W dioramie są zawarte emocje towarzyszące danemu wydarzeniu. To nie jest tylko makieta określonego miejsca, niektóre elementy są celowo przerysowane. Z drugiej strony stoczniowa diorama jest bardzo szczegółowa, odwzorowana z najdrobniejszymi elementami i starannością – mówi Mateusz Smolana, pełnomocnik zarządzający Salą BHP.

Okazuje się, że makieta może spełniać jeszcze inne dodatkowe funkcje. – Nasza diorama pokazuje wycinek urbanistyczny, którego już nie ma i nie będzie. W pewnym sensie jest to wyrzut sumienia związany z bezpowrotnie utraconym dziedzictwem architektonicznym – dodaje Smolana.

Ekspozycja sfinansowana została ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Fundacji Promocji Solidarności oraz Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

(mk)