Tajny raport o ZUS. Zakład nie zna zadłużenia przedsiębiorstw

Po raporcie Najwyższej Izby Kontroli, teraz Kancelaria Prezesa Rady Ministrów skontrolowała ZUS. Zarzut NIK sprowadzał się do tego, że zakład do 2013 r. nie znał faktycznego zadłużenia przedsiębiorstw. To efekt nieprawidłowego działania systemu informatycznego, na który wydano 3 mld zł. Jaki zakres ma kontrola rządowa i co wykryła – nie wiadomo. Jej efekty opatrzono pieczęcią „informacja niejawna o klauzuli zastrzeżone”. Członkowie rady nadzorczej ZUS, którzy znają rządowy raport, mają zakaz mówienia o nim – pisze Dziennik Gazeta Prawna.

Posłowie będą się domagać odtajnienia dokumentu. Nieoficjalnie gazeta dowiedziała się, że jeden z zarzutów raportu dotyczy braku praw majątkowych do programów obsługujących system informatyczny ZUS

Najwyższa Izba Kontroli ujawniła nieprawidłowości w systemie ściągania składek od przedsiębiorców. KPRM zaś utajniła przed opinią publiczną wyniki swojej kontroli w ZUS, która była następstwem działań Izby.

Zarzut Izby dotyczył tego, że do 2013 roku ZUS nie znał faktycznego zadłużenia przedsiębiorstw. To efekt nieprawidłowego działania systemu informatycznego, na który przeznaczono od 1997 roku 3 miliardy złotych.

Co znajduje się w raporcie KPRM? Efekty kontroli opatrzono w kancelarii premiera pieczęcią „informacja niejawna o klauzuli zastrzeżone”.