„Tajne pieniądze” – książka o aferze FOZZ

Książka Cenckiewicza i Chmieleckiego to „pierwsza naukowa książka odsłaniająca biznesowe kulisy transformacji ustrojowej i rolę ludzi tajnych służb PRL w rabunku finansów publicznych Polski”.

„Tajne pieniądze”, książka Sławomira Cenckiewicza i Adama Chmieleckiego (dziennikarza „Magazynu Solidarność”) o aferze FOZZ ukaże się w przyszłym roku. Publikacja dotyczy operacji finansowych wywiadu PRL-owskiego, ma szansę stać się hitem na polskim rynku. Historycy dotarli do nieznanych faktów związanych z grami operacyjnymi służb specjalnych PRL i III RP.

W instytucjach finansowych PRL dominowali ludzie związani ze służbami cywilnymi. Warto podkreślić, że powołani przez Ministerstwo Finansów wszyscy członkowie pierwszej Rady Nadzorczej FOZZ byli w rożnych okresach zarejestrowani, jako osobowe źródła informacji Departamentu I, III lub V MSW. Służby wojskowe i cywilne prowadziły grę z czasem, której stawką było bezpieczne wypompowanie setek milionów dolarów z kasy państwowej.

Wydawnictwo Zysk zapowiedź książki kwituje stwierdzeniem: „Tak rodziła się III RP…”