Tajemnica Boga według Karola Wojtyły

Niepublikowane wcześniej cztery zapisy misteriów autorstwa ks. Karola Wojtyły trafiają od dzisiaj do księgarń.

W tomie „Tajemnica Boga” Wydawnictwo WAM, pod redakcją jezuity o. Jacka Siepsiaka,  zamieściło zapis czterech nabożeństw przygotowanych przez młodego kapłana w krakowskiej parafii św. Floriana.

W 1951 r. ks. Wojtyła – wówczas młody wikariusz w parafii św. Floriana – namówił studentów, głównie z Politechniki Krakowskiej i studentki mieszkające w internacie sióstr nazaretanek, do przygotowania misteriów. Były one oparte na tekstach Pisma św., przeplatane komentarzami kapłana i wprowadzały w odnowę liturgiczną krakowską młodzież. Młody kapłan  Karol Wojtyła sam ułożył misteria i w postaci maszynopisów przekazał je studentom, którym powierzał role.

Pierwsze z misteriów „Światłość Narodów” odbyło się w dzień Matki Bożej Gromnicznej 2 lutego 1951 r., kolejne – „Krzyż Chrystusa” („Pasja według św. Mateusza”) w Wielkim Poście. Dwa następne „Chrystus Król” i „Niepokalana” zostały zrealizowane już po odejściu Wojtyły z parafii, ale pod jego opieką.

Teksty ponad 60 lat leżały w szufladzie Jacka Fedorowicza, który należał do zaprzyjaźnionego z Karolem Wojtyłą grona młodych ludzi, tzw. Środowiska. Kilka lat po śmierci Jacka Fedorowicza maszynopisy z tekstami misteriów przekazał krakowskiemu wydawnictwu jego syn ksiądz Szymon Fedorowicz.  Niepublikowane dotychczas teksty są cennym materiałem źródłowym do badań.

Przypomnijmy, że literatura i teatr fascynowały Karola Wojtyłę od lat młodzieńczych. Pierwsze wiersze pisał jeszcze w wadowickim gimnazjum. Na scenie teatralnej debiutował, występując w spektaklach Międzyszkolnego Koła Dramatycznego m.in. w „Antygonie” Sofoklesa i „Ślubach panieńskich” Aleksandra Fredry. W czasie okupacji Wojtyła pracował jako robotnik i był związany z konspiracyjnym Teatrem Rapsodycznym, prowadzony przez Mieczysława Kotlarczyka. Karol Wojtyła był autorem kilku dramatów: „Hiob” i „Jeremiasz”, „Pieśń o Bogu ukrytym”, „Brat naszego Boga”, „Przed sklepem jubilera”, „Promieniowanie ojcostwa”.