Nie dla referendum: Politycy Zjednoczonej Prawicy to hipokryci jak PO i PSL

Piotr Duda dla „Tygodnika Solidarność” komentuje decyzję Senatu o odrzuceniu prezydenckiego projektu referendum „konsultacyjnego” w sprawie Konstytucji RP. Pomysł Andrzeja Dudy na listopadowe referendum konstytucyjne upadł. Senat nie wyraził zgody na jego przeprowadzenie, a wniosek upadł głosami senatorów PiS, które ma w Senacie większość. Ci bowiem głównie wstrzymali się od głosu.

Decyzja Senatu o odrzuceniu wniosku Prezydenta RP o przeprowadzenie referendum konsultacyjnego jest wyrazem braku szacunku dla społeczeństwa, któremu odmawia się prawa głosu w najważniejszych dla niego sprawach. W tym kontekście politycy Zjednoczonej Prawicy są takimi samymi hipokrytami jak PO i PSL, które w latach swoich rządów również nie pozwalali obywatelom na referenda. Wtedy politycy PiS z oburzeniem protestowali, a dziś robią to samo co poprzednicy. Demokracja nie może ograniczać się jedynie do urny wyborczej. Obywatele mają prawo wypowiadać się w formie referendum w każdym czasie i to bez łaskawej zgody partii rządzących. Solidarność niezmiennie będzie się tego domagać. Dlatego dziękujemy tym dziesięciu senatorom, którzy odważyli się prezydencki projekt poprzeć. Dzisiejsza decyzja Senatorów Zjednoczonej Prawicy to złamanie ważnej deklaracji wyborczej i bardzo zły sygnał na przyszłość. Dlatego apeluję do Prezydenta RP, aby nie ustawał w swoich wysiłkach i skierował kolejny wniosek o przeprowadzenie tego ważnego referendum. Nawet jeśli miałoby się ono odbyć w innym terminie. W imieniu Solidarności deklaruję wsparcie w tych działaniach.

Przypomnijmy, wniosek poparło 10 senatorów, 30 było mu przeciwnych, a 52 wstrzymało się od głosu.

(za: Tysol)