Szybka kampania i zwycięstwo kandydata PiS – na razie w Krokowej

Adam Śliwicki, radny pomorskiego Sejmiku, wygrał zdecydowanie wybory samorządowe w gminie Krokowa.

Oddane na Adama Śliwickiego 2809 głosów to dobry prognostyk dla PiS przed jesiennymi wyborami samorządowymi i pierwszy sprawdzian oraz wskazówka dla posła Marcina Horały, jako pełnomocnika wyborczego tej partii na Pomorzu. Szczególnie, że konkurent Andrzej Styn zyskał poparcie dużo mniejsze 1142 wyborców.

Frekwencja wyniosła 49,5 proc., czyli do urn wybrał się co drugi uprawniony do głosowania.

Andrzej Styn jest związany z Platformą Obywatelską, który do lutego 2016 roku piastował funkcję dyrektora pomorskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Z kolei 54-letni Śliwicki to mgr historii, licencjonowany zarządca nieruchomości. W Radzie Gminy Krokowa m.in. pełnił funkcję przewodniczącego rady. W Sejmiku Województwa Pomorskiego od 2006 r. Jest m.in. organizator inscenizacji bitwy z Krzyżakami pod Świecinem.

Dla przypomnienia w wyborach prezydenckich w pierwszej turze w tej gminie triumfował w maju 2015 roku Bronisław Komorowski uzyskując 42,5 proc. głosów, przy 30 proc. oddanych na Andrzeja Dudę. W wyborach parlamentarnych zaś PO poparło 34,2 proc., czyli 1,2 tys. wyborców z Krokowej i okolic, a PiS 31,6 proc., czyli 1080 mieszkańców gminy.

Niedzielne wyborcze zdecydowane zwycięstwo polityka Prawa i Sprawiedliwości pokazało, że ludzie tam chcą zmian.

Wybory przedterminowe były efektem śmierci wójta Henryka Doeringa, sprawującego urząd od 2002 roku. Wójt zmarł nagle w październiku ub.r. w pierwszych dniach swego urlopu na Cyprze.

ASG