Szwajcarzy ograniczają wynagrodzenia menedżerów

Za ograniczeniem wynagrodzeń kadry menedżerskiej opowiedzieli się Szwajcarzy w przeprowadzonym 3 marca referendum – informuje portal Gospodarce.pl. Wg szacunkowych danych Inicjatywę „Przeciwko oskubywaniu” poparło 68 proc. uczestników głosowania.

Przyjęta w referendum propozycja przewiduje, że to akcjonariusze decydują o wysokości pensji dla kadry kierowniczej notowanych na giełdzie spółek. Nadzwyczajne bonusy w rodzaju odpraw lub gratyfikacji z okazji rozpoczęcia pracy, sięgające często milionów euro, mają być zakazane. Osobom naruszającym te przepisy mają grozić kary do trzech lat pozbawienia wolności oraz wysokie grzywny.

Centrala zrzeszająca organizacje szwajcarskiego przemysłu Economiesuisse, która prowadziła kosztującą wiele milionów euro kampanię przeciwko nowym przepisom, przyznała się do porażki. Jej dyrektor Pascal Gentinetta zapowiedział, że stowarzyszenie będzie konstruktywnie współpracować przy realizacji wyniku referendum.

– To oczywiste, że należy respektować wolę narodu. Teraz musimy zadbać o to, by wprowadzić inicjatywę zgodnie z jej tekstem w życie – powiedział cytowany przez serwis Gospodarce.pl Gentinetta.

Inicjatywa ograniczenia wynagrodzeń kadry kierowniczej wyszła ponad pięć lat temu od przedsiębiorcy i bezpartyjnego posła Thomasa Mindera. Zanim nowe przepisy zaczną obowiązywać, może upłynąć jeszcze rok lub nawet półtora. Rząd i parlament muszą teraz opracować i uchwalić odpowiednią ustawę.