Szliśmy się modlić o zdrowie, a doszliśmy na mszę żałobną

– Spotykamy się na pierwszej mszy świętej po śmierci prezydenta Pawła Adamowicza, w jego rodzinnej parafii – w bazylice św. Brygidy w Gdańsku – powiedział proboszcz ks. kanonik Ludwik Kowalski rozpoczynając modlitwę zaledwie pół godziny po ogłoszeniu tej smutnej informacji. O godz. 15 przed mszą odmówiono w intencji zmarłego koronkę do Miłosierdzia Bożego.

msza-bryg14-01-2019

Fot. Marek Lewandowski

– Nie tak miało być – mówił w homilii ksiądz kanonik podczas mszy w Bazylice św. Brygidy, rodzinnej parafii Pawła Adamowicza. Mówił to w pierwszej kolejności do ojca Ryszarda Adamowicza, obecnego na mszy.

Wspominając wczorajszy dzień ks. proboszcz mówił, jak trudna była noc oczekiwania na dobre wiadomości ze szpitala. Mówił o słowach modlitwy, trzymania kciuków, słowach solidarności.

– Często mówimy te słowa – nie tak miało być – i tak czasami jest, że nie możemy tego zrozumieć. Ale Paweł Adamowicz był człowiekiem, o którego nie muszę się martwić przed Najświętszym Bogiem, bo był człowiekiem, który wiarę w Jezusa Chrystusa miał wpisaną w sercu – mówił ksiądz proboszcz.

I przywołał w tym kontekście rodziców, którzy codziennie uczestniczą we mszy świętej. Na koniec wezwał:

- Emocje się zdarzają. Czasami pełne niechęci. Ale dzisiaj nas Boże prostuj. Abyśmy tu na ziemi w tym czasie, który nam pozostaje, byśmy szukali się nawzajem. Choć niekiedy się różnimy. Dzisiaj czas modlitwy, ale i czas dobrych, mocnych postanowień.

– To miała być modlitwa NSZZ „Solidarność” o zdrowie, a okazała się mszą żałobną – powiedział tuż przed mszą przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda, który wcześniej zapraszał członków Związku do sanktuarium „Solidarności”, jaką jest bazylika św. Brygidy w Gdańsku.

Oprócz przewodniczącego w mszy udział wzięli również przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla, wojewoda pomorski Dariusz Drelich, prezes Radia Gdańsk Dariusz Wasielewski oraz kontrkandydat Pawła Adamowicza w ostatnich wyborach samorządowych Kacper Płażyński.

ml / www.solidarnosc.org.pl