Szkolenia „S” w terenie

W ostatnim tygodniu listopada odbyło się kilka szkoleń zorganizowanych przez Dział Szkoleń Regionu Gdańskiego. W poniedziałek 27 listopada w Malborku szkoliło się 15 działaczy związkowych z zakresu ordynacji wyborczej. We wtorek 28 listopada ten sam typ szkolenia, czyli przygotowanie do wyborów na nową kadencję, przeszło 25 związkowców z organizacji międzyzakładowych, zakładowych i oddziałowych w Gdyni. Wzięli w nim udział związkowcy m.in. z Radmor-u, PEWIK-u, Stoczni Nauta. Natomiast w środę 29 listopada 16 działaczy z Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania Ziemi Kociewskiej uczyli się jak zakładać fundusz świadczeń socjalnych.

Szkolenie zdjęcie1

- Zwracaliśmy uwagę na zmiany wprowadzone w ramach nowej ordynacji wyborczej – mówi Irena Jenda kierownik Działu Szkoleń RG NSZZ „S”. – Chodzi o wybory na nową kadencję w latach 2018-2022. Ważnym elementem tych szkoleń jest przeprowadzenie ćwiczeń przygotowujących do zebrań sprawozdawczo-wyborczych. Zależ nam na tym, aby uczestnicy szkoleń potrafili dobrze wypełnieć protokoły, liczyć głosy – co wcale nie jest takie proste, aby Regionalna Komisja Wyborcza uznała wybory za ważne. Muszę przyznać, że szkolący się wykazali duże predyspozycje do sprawnego przeprowadzenia wyborów.

(mig)