Szkolenia dla pracowników Flextronics

Rozwój Związku i rokowania zbiorowe były głównymi tematami szkolenia członków NSZZ „Solidarność” we Flextronics International Poland w Tczewie, które odbyło się 16–18 marca w Jastrzębiej Górze. To element nowej strategii rozwoju zakładowej organizacji związkowej, wdrażanej przez komisję zakładową.

DSC_0886

– Planujemy intensyfikację udziału członków naszej organizacji w szkoleniach oferowanych przez Region Gdański. Dotyczy to zarówno członków komisji zakładowej, jak i szeregowych związkowców. Działalność związkowa nie może się ograniczać do zapłacenia składki i biernego oczekiwania na efekty. Wszyscy muszą się zaangażować, a do tego potrzeba specjalistycznej wiedzy. Poza tym na szkoleniach można lepiej poznać siebie i swoich kolegów, sprawdzić, kto ma predyspozycje do różnych działań – wyjaśnia Wojciech Kleina, od niedawna nowy przewodniczący KZ NSZZ „S” we Flextronics International Poland.

Flextronics to jeden z największych pracodawców na Pomorzu. Firma funkcjonuje w Tczewie od 2000 r. na terenie Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Zatrudnia kilka tysięcy osób. Zakładowa organizacja związkowa „S” istnieje ponad 10 lat, liczy 730 członków.

ACH

fot. T. Grubich